Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών

«Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Φυσικά δεν θα αποδώσει το μέτρο», δηλώνει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στο πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας της Ευρώπης, αυτό της Ελλάδας, με το 40% των δαπανών Υγείας να είναι ιδιωτικές δεν αποφασίζεις επί πληρωμή χειρουργεία, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών. Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και σναισθησιολόγων», σημειώνει και παραθέτει στοιχεία:

Όπως επισημαίνει, στο νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν σήμερα οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43. Ο ι λίστες αναμονής για χειρουργείο είναι πάνω από δύο και τρία χρόνια, ακόμη και σε σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρει.

«Είδατε τι έγινε με την αναισθησιολόγο του «Παπανικολάου». Ποιος γιατρός ή νοσηλευτής θα αντέξει να δουλέψει πρωί και απόγευμα χωρίς σταματημό στα χειρουργεία; Φυσικά εάν ξεκινήσει το μέτρο θα γίνονται κάποια χειρουργεία μιας ημέρας για να γεμίζει η στατιστική. Οι λίστες αναμονής όμως θα παραμένουν σταθερές. 

Εάν θέλουν στη Κυβέρνηση να εξαλειφθούν οι λίστες χειρουργείων θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό για να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων και να είναι σε θέση να γίνονται χειρουργεία το απόγευμα στα πλαίσια της ολοήμερη λειτουργίας του νοσοκομείου χωρίς επιβάρυνση των ασθενών και με το προσωπικό βάρδιας», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: «Να προσληφθούν νοσηλευτές και αναισθησιολόγοι»

Σε πολλά νοσοκομεία οι λίστες αναμονής δεν έχουν επικαιροποιηθεί μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ασθενείς από το έτος 2015.
«Εάν θέλουν λοιπόν στη Κυβέρνηση να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων πρέπει να επικαιροποιήσουν τις λίστες και να προσλάβουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγους προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες. Είναι ντροπή σοβαρά χειρουργεία καρδιοχειρουργικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά κ.α. να περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη να χειρουργηθούν. Ασθενείς με καρκίνο να περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα του νοσοκομείου Κυθήρων, όπου δεν υπάρχει αναισθησιολόγος και δεν υπάρχει η υποδομή και το προσωπικό για να γίνει διασωλήνωση σε σοβαρά ασθενείς.

Υπάρχει, όπως λέει, μόνο ένας χειρουργός, καθώς έχουν αποχωρήσει ακόμη και οι αγροτικοί γιατροί. Εκτός του ενός χειρουργού, υπηρετούν επίσης μόνο δύο παθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, ένας ακτινοδιαγνώστης και ένας οδοντίατρος.

Και είναι πολλά νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση, όπως αναφέρει:«Χρειάζονται λοιπόν προσλήψεις και κίνητρα προσέλκυσης και ανακοπής του κύματος φυγής των υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ. Τον ικανοποιητικό, τον ανταγωνιστικό μισθό με τον ιδιωτικό τομέα, με το εξωτερικό οφείλει να μας τον παρέχει το κράτος και όχι οι ασθενείς από τη τσέπη τους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα