Τρίτη, 19 Νοε.
13oC Αθήνα

ΠΟΕΔΗΝ: «Εμπαιγμός» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση των συμβάσεων εργασίας στο ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ: «Εμπαιγμός» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση των συμβάσεων εργασίας στο ΕΣΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Την οργή των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεσήκωσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που μπήκε σε δημόσια ηλεκτρονική Διαβούλευση  με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «εμπαιγμό» για τους συμβασιούχους υγειονομικούς.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι υπάρχει «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης στη διάρκεια ανανέωσης των συμβάσεων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο για την παράταση συμβάσεων εργασίας στο ΕΣΥ θα δημιουργήσει «τσουνάμι αποχωρήσεων υγειονομικών από τα νοσοκομεία, ενώ θα ενδυναμώσει τα συμφέροντα των εργολάβων.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση δια μέσου του υφυπουργού οικονομικών κ. Πετραλιά, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, είχε υποσχεθεί την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος και την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών.

Αντ’ αυτού στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που είναι στη διαβούλευση συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – τα εξής:

Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για έξι μήνες, οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων υγειονομικών ανανεώνονται για τρεις μήνες, οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό, οι 6.000 συμβασιούχοι στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται οι συμβάσεις για τρεις μήνες και όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί των εργολάβων ακόμη και με ενεργείς συμβάσεις απολύονται.

«Αντί λοιπόν να προωθήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται, την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό για άλλη μια φορά που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο από ότι η πρόσληψη ή η διατήρηση των συμβασιούχων εργαζόμενων, ενώ οι εργολάβοι παρέχουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν. «Κλέβουν εργαζόμενους και δημόσιο με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων»., σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος και αναφέρει παράδειγμα:

«Στο νοσοκομείο Νίκαιας οι εργολαβικοί φύλακες κοστίζουν στο δημόσιο 3.000 ευρώ το μήνα ο καθένας, στο νοσοκομείο Κοζάνης οι εργολαβικές καθαρίστριες στοιχίζουν 2.500 ευρώ το μήνα η κάθε μία, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί η ετοιμάζονται από αρχή του νέου έτους να εγκατασταθούν οι εργολάβοι στοιχίζουν περισσότερα από τον γιατρό. Για το νοσηλευτή ούτε συζήτηση και θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επειδή νοθεύουν τα υλικά»

Σήμερα τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονωιο και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους. Έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών. Εφέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία, έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ, τρία και πλέον χρόνια λίστα αναμονής για χειρουργείο, ράντζα, ταλαιπωρία στα επείγοντα, νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις