Δευτέρα, 5 Αυγ.
33oC Αθήνα

ΠΟΕΔΗΝ για νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Με ανεμιστήρες προσπαθούν να δροσιστούν ασθενείς, προσωπικό και μηχανήματα

ΠΟΕΔΗΝ για νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Με ανεμιστήρες προσπαθούν να δροσιστούν ασθενείς, προσωπικό και μηχανήματα
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αναφέρει, «ο κλιματισμός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δεν λειτουργεί, δεν αποδίδει σε πολλά τμήματα».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογραμμίζει ότι στο γυάλινο τούνελ που συνδέει τα δύο κεντρικά κτίρια του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σημειώνονται ακραίες θερμοκρασίες. Προσθέτει, δε, ότι αυτό το σημείο είναι επικίνδυνο γιατί από εκεί μεταφέρονται οι ασθενείς μετά το χειρουργείο τους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν ότι ασθενείς, προσωπικό και μηχανήματα, προσπαθούν να δροσιστούν με ανεμιστήρες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, όπου χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες σε μια προσπάθεια να γίνει ανεκτή η ζέστη. Μάλιστα στο Ακτινοθεραπευτικό ελλοχεύει κίνδυνος να χαλάσουν τα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

«Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι εφέτος έγιναν σοβαρές προσπάθειες στα νοσοκομεία για να λειτουργούν υποφερτά τα κλιματιστικά μηχανήματα. Ειδικά εφέτος που είναι τεράστιο το πρόβλημα με τους παρατεταμένους καύσωνες», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αποκαθιστούν συνεχώς βλάβες, «παρότι αποδεκατισμένες σε προσωπικό», προσθέτει. Και τονίζει πως «εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών της ΔΥΠΑ, που ανανεώθηκε με δικές μας προσπάθειες και του τότε υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη, η κατάσταση στα νοσοκομεία σήμερα θα ήταν αφόρητη».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα προβλήματα, υπογραμμίζει. Πολλοί κεντρικοί κλιματισμοί νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής. Έτσι, εμφανίζουν συχνά βλάβες ή υπολειτουργούν και δεν αποδίδουν. Τα νοσοκομεία δεν έχουν κονδύλια για την αντικατάστασή τους και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με επισκευές.

Τι συμβαίνει στο ΑΧΕΠΑ

Ωστόσο ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως δεν γίνεται εξίσου σοβαρή προσπάθεια στο ΑΧΕΠΑ. «Μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε για το τούνελ 50 μέτρων που συνδέει δύο κεντρικά κτίρια», αναφέρει.

Το τούνελ αυτό είναι γυάλινο και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των ασθενών μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις. Η μεταφορά τους έως πρότινος γινόταν σε ακραίες θερμοκρασίες. «Τώρα έκαναν κάποιες παρεμβάσεις που όμως είναι προχειροδουλειές και λίγο έφτιαξε η κατάσταση», υποστηρίζει.

Υπάρχουν επίσης τμήματα που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. «Τα Εξωτερικά Ιατρεία – ένα πολύ μεγάλο κτίριο όπου εξετάζονται ασθενείς και γίνονται αιμοληψίες – βράζει. Έχουμε πολλές καταγγελίες από ασθενείς και προσωπικό, που προσπαθούν να αντέξουν τη ζέστη με ανεμιστήρες, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες».

Εκεί όμως όπου τα πράγματα είναι «αδιανόητα» είναι στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως 23 βαθμούς Κελσίου, ισχυρίζεται ο κ. Γιαννάκος. Ωστόσο ο χώρος όπου είναι εγκατεστημένο φθάνει στους 30 βαθμούς. Επομένως υπάρχει κίνδυνος βλαβών, που έχουν αρκετά υψηλό κόστος για να αποκατασταθούν.

«Φυσικά σε περίπτωση βλάβης θα υπάρξουν ακυρώσεις και σε ραντεβού. Αν είναι δυνατόν, προσπαθούν να ψύξουν το μηχάνημα με ανεμιστήρες. Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Υπουργός Υγείας για να επιλυθούν τα εν λόγω προβλήματα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις