Site icon NewsIT

Ποιες αποδείξεις θα στείλουμε τελικά στην εφορία;

04.01.2010 | 07:53
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δεν θα χρειαστεί να στείλουμε στις εφορίες το σύνολο των αποδείξεων που θα μαζέψουμε, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Με συνέντευξη του στο MEGA, ο Φίλιππος Σαχινίδης διευκρίνησε ότι θα πρέπει να κρατήσουμε το σύνολο των αποδείξεων και στη συνέχεια θα καθοριστεί ποιες θα πρέπει να στείλουμε στην εφορία.

Ουσιαστικά μόνο οι αποδείξεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ δεν… περνάνε, όλες οι άλλες είναι χρήσιμες για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο, ζητήστε λοιπόν απόδειξη …

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ:

SUPER/MINI MARKET-ΨΙΛΙΚΑ-ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ-ΚΑΝΤΙΝΕΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ/ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:
ΤΑΞΙ-ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ-ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΥΓΕΙΑ:
ΓΙΑΤΡΟΙ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:
ΜΠΑΡ-ΚΕΝΤΡΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΣΠΙΤΙ:
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ- ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ κλπ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ:
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ/ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΞΕΝΩΝΕΣ
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μάλλον κουραστική. 
Πρέπει να σημειώνουμε σε ειδικό έντυπο που θα υπάρχει στις νέες φορολογικές δηλώσεις ημερομηνία, ποσό και ΑΦΜ της επιχείρησης που αναγράφεται σε κάθε μια απόδειξη που έχετε κρατήσει.
Οι αποδείξεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν θα υποβάλλονται στην εφορία, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρέπει ο πολίτης να τις κρατάει (και για πόσο διάστημα) στην περίπτωση που θα χρειαστεί διασταύρωση.
 
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Το μέτρο για τις αποδείξεις αλλάζει τα πάντα σε σχέση με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (αν μείνει σε αυτό το ποσό).
Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο περισσότερες και οι αποδείξεις που θα απαιτούνται για να εξασφαλίσει κανείς το αφορολόγητο.
Για παράδειγμα, με το αφορολόγητο στις 12.000, ένας φορολογούμενος που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ μπορεί να χρειάζεται αποδείξεις 2.000 ευρώ, ενώ ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ ίσως χρειαστεί αποδείξεις 4.000 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt δεν έχει αποφασιστεί η επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν θα ζητούν απόδειξη. Η πολιτική ηγεσία δεν έχει σκεφτεί ακόμη κάτι τέτοιο, γιατί δεν θέλει να περάσει στους απλούς πολίτες- καταναλωτές την ευθύνη της έκδοσης απόδειξης αλλα στους εμπόρους και τους επαγγελματίες που αυτοί πρέπει να κόβουν απόδειξη είτε τους ζητείται είτε όχι. ‘Αλλωστε, σήμερα βάσει του ισχύοντος νόμου και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, οι εφοριακοί υπάλληλοι που πραγματοποιούν εφόδους σε επαγγελματίες, ζητούν απο τους καταναλωτές να τους επιδείξουν την απόδειξη που εχει εκδοθεί απο τον καταστηματάρχη. Αν δεν έχει συμβεί αυτό δεν υπάρχει πρόστιμο στον καταναλωτή αλλά στον επαγγελματία που δεν εξέδωσε την απόδειξη. Η πρόθεση του υπουργείου οικονομικών είναι να επιβραβεύσει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη με αυξημένο αφορολόγητο και πρόσθετη έκπτωση φόρου.

Ωστόσο, αν διαπιστωθεί οτι ούτε με αυτά τα κίνητρα κόβονται αποδείξεις, τότε είναι πιθανό το υπουργείο οικονομικών να καταλήξει στην έσχατη λύση της επιβολής προστίμου στους απλούς καταναλωτές. Πάντως, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει θύελλα αντιδράσεων απο τους πολίτες, οι οποίοι ουσιαστικά θα καθίστανται υπεύθυνοι για τη φοροδιαφυγή που διαπράττουν κατα σύστημα και κατ’ εξακολούθηση συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρώτα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να ασκήσει έλεγχο στους επαγγελματίες και μετά να “στριμώξει ” τους απλούς πολίτες, που δεν φταίνει αν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ασκήσουν σωστά το έργο τους και να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή που πραγματοποιούν επαγγελματίες και έμποροι.

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version