Ελλάδα

Ποινή φυλάκισης τριών ετών σε δύο αστυνομικούς για βασανισμό άνδρα με προβλήματα ψυχικής υγείας

Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε δύο αστυνομικούς για βασανιστήρια σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου, ανθρώπου με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τους δύο αστυνομικούς για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα κατά πλειοψηφία, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία «τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου όντας αστυνομικοί υπάλληλοι, στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων».

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη οκτώ ετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους αστυνομικούς τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης.

«Πρόκειται για μία ακριβοδίκαιη κρίση του Δικαστηρίου, πλήρως εναρμονισμένη με το κράτος Δικαίου. Σημειωτέον, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων, καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους. Το έτος 2015, δηλαδή 8 ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Το χρονικό των βασανιστηρίων  

Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς.

Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας.

Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Κατά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες που τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τα φρικιαστικά δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα στην Εγνατία - «Οι φλόγες έφτασαν στον ουρανό, υπήρξε πανικός και φωνές»
«Τα διόδια δεν φαίνονταν από την ομίχλη. O θόρυβος που ακούσαμε ήταν πραγματικά τρομακτικός», αποκαλύπτει ο αυτόπτης μάρτυρας
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κοζάνη
Έως 30 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο τη Μεγάλη Πέμπτη - Τοπικές βροχές και καλοκαιρινές θερμοκρασίες την Κυριακή του Πάσχα
Αύριο η πιο ζεστή ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας - Μελαγχολικός ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή, με βροχές θα ψήσουν τον Οβελία στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά
Βροχή
Συγκλονίζει η θεία της 26χρονης που ήταν μέσα στο κουβούκλιο των διοδίων στην Εγνατία Οδό: «Ζει από θαύμα»
Η νεαρή κοπέλα είναι καλά στην υγεία της κι αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέσα στην ημέρα. «Το μόνο που σκεφτόταν είναι πως πρέπει κάτι να κάνει για να σωθεί» λέει η θεία της στο newsit.gr
Το σημείο της τραγωδίας στα διόδια κοντά στην Κοζάνη 1
Πέτρος Μπουσουλόπουλος: «Ο εντολέας μας είναι σοκαρισμένος και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση» λέει η δικηγόρος του
«Μέχρι σήμερα δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από διωκτική ή δικαστική αρχή. Θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον όσων σάιτ είχαν δημοσιεύσει το όνομα και τη φωτογραφία του»
Ο ηθοποιός Πέτρος Μπουσουλόπουλος