Στο άψυχο σώμα της τοποθέτησαν το ολόχρυσο στεφάνι που φορούσε όσο ήταν στη ζωή. Οι αρχαιολόγοι έμειναν άφωνοι.
Είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που φαίνεται να φοράει ο νεαρός Αλέξανδρος στο πλάι του πατέρα του στην τοιχογραφία που εντοπίστηκε απ’ τον μεγάλο Μανώλη Ανδρόνικο μέσα στον τάφο του Φιλίππου.
Πέρασαν σχεδόν 30 μήνες από τότε που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ευρήματα. Χρειάστηκαν μελέτες, εργαστηριακές έρευνες…
Τώρα οι επιστήμονες μιλούν για ένα κοριτσάκι, από τριών ως το πολύ επτά χρόνων. Ένα παιδί… όχι τυχαίο.
Είναι κτερισμένο με χρυσά σκουλαρίκια με φτερωτές Νίκες, χρυσά διακοσμητικά δισκάρια διακοσμημένα με ακτίνες και ένα ακόμη χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς.
Στεφάνι ελιάς φοράει ο Αλέξανδρος στην παράσταση του κυνηγιού στην πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου, παραπέμπει σε νικητές αγώνων. Αυτό το παιδί, κτερισμένο με τέτοιο στεφάνι, ήταν ξεχοριστό.
Ποιο ήταν αυτό το κορίτσι κανείς δεν ξέρει. Η ιστορία έχει ακόμη πολλά κενά και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να τα καλύψουν με εικασίες, χρειάζονται στοιχεία.
Βρέθηκε πλάι στον τάφο του νόθου γιου του Αλέξανδρου, του Ηρακλή. Έχει κάποια σχέση με το κορίτσι με τον Ηρακλή και τη μητέρα του την Βαρσίνη τους οποίους δολοφόνησε ο Κάσσανδρος για να καταλάβει την εξουσία;Συνδέεται και ‘κεινη με τον τελευταίο των Τημενιδών…
Όπως και να ΄χει η γη της Μακεδονίας δεν σταματάει να μας εκπλήσει με αυτά που κρίβει στα σπλάχνα της.