Το Brexit έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή των Ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια. Η Βρετανία αποχωρεί από το πρόγραμμα Erasmus, αυξάνει τα δίδακτρα και σταματάει τη χορήγηση φοιτητικών δανείων, τα οποία βοηθούσαν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να καλύψουν το κόστος των σπουδών.
Από το 2021, οι Έλληνες θα καταβάλλουν τα ίδια δίδακτρα με τους διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, η διαδικασία εγγραφής γίνεται πιο περίπλοκη. Εξαιρετικά δύσκολη γίνεται και η απόκτηση άδειας προσωρινής παραμονής. Προβλέπεται ένα point system που δίνει “μόρια” στους ενδιαφερόμενους με βάση τις σπουδές, τις δεξιότητες και την εμπειρία τους.
Τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά δεν αντέχουν το κόστος σπουδών στο οποίο πρέπει να προστεθεί και το ήδη πολύ υψηλό κόστος ζωής στη Μεγ. Βρετανία; Να επιλέξουν μια λύση που υπάρχει εδώ και χρόνια, όμως με το Brexit αποτελεί, πλέον, μονόδρομο: σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, στην Ελλάδα.
Πρωτοπόρος στη μεταφύτευση του υψηλού επιπέδου της βρετανικής ανώτατης εκπαίδευσης σε ελληνικό έδαφος είναι ο Όμιλος BCA. Προσφέροντας, εδώ και μισόν αιώνα, αποκλειστικά επιχειρησιακές σπουδές, συνήψε συνεργασίες με κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, λειτουργώντας, στην ουσία, ως τμήμα τους: τα προγράμματα σπουδών είναι πανομοιότυπα με αυτά της Μεγ. Βρετανίας, οι εξετάσεις διενεργούνται από το βρετανικό πανεπιστήμιο, ενώ οι τίτλοι σπουδών (και οι μεταπτυχιακοί) χορηγούνται από το βρετανικό πανεπιστήμιο και είναι ακριβώς οι ίδιοι που απονέμονται σε όσους σπουδάζουν στο έδαφος της Μεγ. Βρετανίας. Φυσικά, αναγνωρίζονται διεθνώς. Στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων, στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.
Το BCA προσφέρει αποκλειστικά επιχειρησιακές σπουδές που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, εξασφαλίζοντας στους αποφοίτους του γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και αξιοζήλευτη σταδιοδρομία στους τομείς της διοίκησης ναυτιλιακών, τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των χρηματοοικονομικών, του marketing και, γενικότερα, του management. Φυσικά, είναι απαιτητικές σπουδές που χρειάζονται προσήλωση, επιμέλεια και σοβαρότητα. Μόνο έτσι όμως ο απόφοιτος ικανοποιεί τα υψηλά standards της QAA (Quality Assurance Agency), της βρετανικής αρχής που εποπτεύει την ανώτατη εκπαίδευση, και κρίνεται άξιος του πανεπιστημιακού ή του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Η βρετανική κουλτούρα του BCA υπογραμμίζεται από το νέο, εντυπωσιακό City Campus, στο 205 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στους Αμπελοκήπους. Το βιοκλιματικό κτήριο των 4.100 τετραγωνικών που σχεδίασε ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, μεταμορφώθηκε από το BCA σε μια υπερσύγχρονη κοιτίδα βρετανικών σπουδών. Οι φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης μαθημάτων, έρευνας, μελέτης, εκπόνησης εργασιών και διασύνδεσης με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργούν είτε με φυσική είτε με διαδικτυακή παρουσία. Άλλωστε, το BCA πρωτοπορεί και στον τομέα της εξ αποστάσεως μάθησης, έχοντας καθιερώσει σχετικά (μεταπτυχιακά) τμήματα πολύ πριν την πανδημία COVID-19.
Έτσι, οι νέοι μας, χωρίς να αναγκαστούν να ξενιτευτούν, χωρίς να εκτεθούν στον κίνδυνο ενός νέους κύματος μεταλλαγμένου κορονοϊού που πλήττει τη Μεγ. Βρετανία, χωρίς οι οικογένειές τους να επωμισθούν τα έξοδα διαμονής και το αυξημένο κόστος διδάκτρων μαζί με την αβεβαιότητα του Brexit, μπορούν να έχουν «καθαρόαιμη» βρετανική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αυθεντικά βρετανικά πτυχία, στην Αθήνα.
Τελικά, όσοι επιλέγουν το BCA για βρετανικές σπουδές, όχι απλώς εξαιρούνται, αλλά ευνοούνται από το Brexit.