Τετάρτη, 18 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Ποιοι κλάδοι υποδέχονται την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ποιοι κλάδοι υποδέχονται την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (ΨΚΕ) επεκτείνεται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς και αυτό το φθινόπωρο εισάγεται σε δύο ακόμα κλάδους. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησε η εφαρμογή της στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, όπου από την 1η Ιουλίου 2024 και μετά η χρήση της έγινε υποχρεωτική. Με την έλευση της ΨΚΕ σε δύο εξαιρετικά σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, το εν λόγω μέτρο αλλάζει την εργασιακή καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Πριν η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εισαχθεί στους παραπάνω κλάδους, ας δούμε αναλυτικά όλα τα δεδομένα για την εφαρμογή του μέτρου.

Τι ισχύει από τις 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η επόμενη φάση υιοθέτησης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη χώρα μας ξεκίνησε με την έλευση του φθινοπώρου. Οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού υποδέχτηκαν την ΨΚΕ στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, αλλά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής της θα είναι πιλοτικό. Η δοκιμαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους. Από εκεί και έπειτα η εφαρμογή της ΨΚΕ θα γίνει υποχρεωτική για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζομένους

Περίπου 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Για μισό εκατομμύριο ανθρώπους λοιπόν, η ΨΚΕ φέρνει σημαντικά οφέλη. Στους δύο αυτούς τομείς παρατηρούνται αυξημένα φαινόμενα παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία η έλευση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα βοηθήσει να εξαλειφθούν. Μέσω της ΨΚΕ οι εργαζόμενοι δηλώνουν με ακρίβεια την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο ψηφιακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ όπου καταγράφονται αναλυτικά τα ωράρια και οι υπερωρίες. Μέσω της ΨΚΕ μπορούν να καταγραφούν επίσης τα διαλείμματα, τα ρεπό και οι άδειες.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, αν παρατηρηθούν παραβάσεις αυτές θα είναι υπό αναστολή και δε θα επιβάλλονται άμεσα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν πριν κυρωθεί κάποια παράβαση και η σχετική ποινή. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν διαφορές στη δηλωμένη απασχόληση και στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέσω της ΨΚΕ, η επιχείρηση μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που ανέρχεται στα 10.500€ αν δεν προχωρήσει άμεσα στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών της προς τον εργαζόμενο.

Εύκολη συμμόρφωση με τη SOFTONE

Αν η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται στους κλάδους της εστίασης ή του τουρισμού, δε χρειάζεται όλα τα παραπάνω να σας αγχώνουν. Η εναρμόνισή σας με τις ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπορεί να γίνει εξαιρετικά απλή επιλέγοντας τη SOFTONE ως συνεργάτη για την υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών. Η SOFTONE, μέλος του Ομίλου Olympia, έχει αναπτύξει τη λύση SOFTONE myErgani LIVE, η οποία εξομαλύνει τη διαδικασία υιοθέτησης της ΨΚΕ για όλες τις επιχειρήσεις.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του myErgani LIVE είναι η ευελιξία του. Το σύστημα μπορεί να καταγράψει την είσοδο/αποχώρηση ενός εργαζομένου με όποιον τρόπο εξυπηρετεί την επιχείρηση και μπορεί να συνεργαστεί και με τα υπάρχοντα συστήματα ωρομέτρησης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να δηλώσει την έναρξη ή τη λήξη του ωραρίου του μέσω σάρωσης κωδικού QR από εξειδικευμένο mobile app, μέσω web app που μπορεί να επισκεφθεί από τον browser της συσκευής του, από όπου κι αν βρίσκεται, ή μέσω της σύνδεσης του υπάρχοντος συστήματος ωρομέτρησης της επιχείρησης με το SOFTONE myErgani LIVE.

Για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης όμως, ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε τη λύση της SOFTONE είναι πως το myErgani LIVE μπορεί να προλάβει λάθη και παραλείψεις που σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσαν σε πρόστιμα. Το σύστημα πραγματοποιεί αυτοματοποιημένους ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων που αποστέλλονται έτσι ώστε αυτά να είναι πάντα ακριβή. Έτσι, η επιχείρησή σας είναι προστατευμένη και τυπική στις υποχρεώσεις της.

Με το myErgani LIVE από τη SOFTONE η υιοθέτηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης γίνεται απρόσκοπτα και με σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις