Site icon NewsIT
09:34 | 22.03.18

Πολεμικά επεισόδια στην Κύπρο; – Που θα στείλει το πλωτό γεωτρύπανο ο Ερντογάν και που υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου

Newsit Newsroom

- Ο Ερντογάν έχει δώσει άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου από τη Ρόδο ως την Κύπρο - Ετοιμάζεται να κάνει γεώτρηση στα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ; - Ο χάρτης-πρόκληση που περιλαμβάνει ελληνικές και κυπριακές περιοχές - Στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro II συνοδεία πολεμικών στην Ανατολική Μεσόγειο - Οι απειλές κατά των Αμερικανών, ο 6ος Στόλος και η αντίδραση της Γαλλίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro II για να… κάθεται. Θα το στείλει, άμεσα, όπως τόνισε στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ακντάγ, ήταν πιο συγκεκριμένος. Τα κοιτάσματα της Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους, είπε, και οι συμφωνίες θα πρέπει να εγκριθούν και από αυτούς… Οι ειδικοί αναλυτές φοβούνται ότι η Άγκυρα νιώθει πως χάνει το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή και δεν θα διστάσει κατά την πάγια τακτική της να προκαλέσει ακόμη και πολεμικά επεισόδια στην Κύπρο για να επανέλθει.

Η ιστορία ξεκινάει κάποια χρόνια πίσω. Ήδη στην περίοδο 2011-2014 ο Ερντογάν βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως το γεγονός ότι εντοπίστηκαν κοιτάσματα τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στο Ισραήλ και στην συνέχεια στην Κύπρο έσπευσε να “γκριζάρει” την κυπριακή ΑΟΖ προσπαθώντας ταυτόχρονα να σπάσει την ενοποίησή της με την Ελληνική.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή που δεν περιλαμβάνεται στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και έδωσε άδεια στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου την TPAO για έρευνες σε μια τεράστια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια και ανατολικά της Ρόδου, περικυκλώνει το Καστελόριζο και φτάνει σχεδόν ως τη Συρία, περιλαμβάνει όλη τη θαλάσσια περιοχή από τα κατεχόμενα ως την Τουρκία και νότια φτάνει ως τα όρια της Αιγυπτιακής ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί για έρευνα σε εταιρείες όπως η ΕΝΙ και τη TOTAL.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν αναφέρεται σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς σε ποια περιοχή αναφέρεται.

Η Ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για την ποιότητα των κοιτασμάτων στα οικόπεδα 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ εκνεύρισε ακόμη περισσότερο την Άγκυρα η οποία φαίνεται ότι επισπεύδει την αναχώρηση του πλωτού της γεωτρύπανου για την περιοχή.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επιλέξει την “διπλωματία των κανονιοφόρων” στέλνοντας τα πολεμικά του να μπλοκάρουν το ιταλικό γεωτρύπανο τον περασμένο μήνα. Ο “τσαμπουκάς”, δημιούργησε όμως και ένα δεδομένο. Κάποιος άλλος πλέον μπορεί να ακολουθήσει την ίδια τακτική και απέναντι στο δικό του γεωτρύπανο.

Έτσι θεωρείται δεδομένο πως το Deeposea Metro II όταν κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Εδώ το ερώτημα είναι ποιος θα στείλει πλοία να εμποδίσουν το τουρκικό γεωτρύπανο να κάνει παράνομες έρευνες δημιουργώντας τετελεσμένες καταστάσεις.

Μια εύκολη απάντηση είναι η Κύπρος. Ο μικρός στόλος που έχει στη διάθεσή της είναι ικανός να παρεμποδίσει ένα πλωτό γεωτρύπανο, είναι όμως αδύνατο να μπει μπροστά στην τουρκική “αρμάδα”.

Η Κύπρος ωστόσο είναι αδύνατοι να αποδεχθεί μια τέτοια κίνηση και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσει. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μια κυπριακή δύναμη δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του “σουλτάνου” της Άγκυρας.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είπε πως υπάρχει φόβος η Άγκυρα να προκαλέσει πολεμικά επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολύ δύσκολα θα κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα ίδια ισχύος απάντησης σε οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια και έτσι δεν θα ρισκάρει το γόητρο του στρατού της που αποτελεί και τον κορμό του καθεστώτος του Ερντογάν.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα επιτρέψουν μια ανάφλεξη στην περιοχή όπου αναμένεται να “παιχτεί” για δεκαετίες το ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα ο “τσαμπουκάς” απέναντι στην ENI μπορεί να πέρασε, όμως η ιταλική εταιρεία δραστηριοποιείται μαζί με την γαλλική Total και η Γαλλία, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, δεν θα έχει την ίδια αντίδραση.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version