Ελλάδα

Πολεμική Αεροπορία: Νέα εποχή στην εκπαίδευση των Ικάρων – Από τα «Master» στα μαχητικά Rafale, Viper και F-35

Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εντυπωσιαστεί από το επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρουν τα «Master»

Τα αποτελέσματα από την εκπαίδευση των νέων Ελλήνων Ανθυποσμηναγών στα καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου M-346 «Master» έχουν προκαλέσει απόλυτη ικανοποίηση στην Πολεμική Αεροπορία.

Η διαφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρουν πλέον τα αεροσκάφη τύπου M-346 στην Πολεμική Αεροπορία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς πήραν τη θέση των εμβληματικών μεν, αλλά παλαιάς τεχνολογίας, αεροσκαφών τύπου T-2 Βuckeye.

Οι νέοι Ίκαροι από τις σειρές 95 και 96 ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση με απόλυτη επιτυχία και πλέον είναι έτοιμοι να περάσουν από τα Σμήνη Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) στο δρόμο προς τις Πολεμικές Μοίρες.

Όπως είχε αναφέρει το OnAlert.gr στο παρελθόν, το αεροπορικό επιτελείο προχωρά στην απόφαση οι καλύτεροι από τους νέους ιπτάμενους που εκπαιδεύτηκαν στα M-346 να στελεχώσουν τις Μοίρες των κορυφαίων μαχητικών που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική μας Αεροπορία.

 

Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσουν το «νέο αίμα» που θα πετάει τα επόμενα χρόνια τα υπερσύγχρονα νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά Rafale αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, που χαρακτηρίζονται ως η «ραχοκοκαλιά» της ΠΑ, ενώ αναμένεται η απόκτηση των 20 πρώτων stealth μαχητικών 5ης γενιάς τύπου F-35.

Oι έμπειροι εκπαιδευτές στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα αναφερόμενοι στα M-346, αφού ολοκληρώθηκαν οι πτήσεις για τις δύο πρώτες σειρές που εκπαιδεύτηκαν στα καινούργια αεροσκάφη, κάνουν λόγο για νέα εποχή, καθώς τα αεροσκάφη προσεγγίζουν σε πτητικές επιδόσεις τα σύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενώ διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Έτσι, η απόσταση σε σχέση με τα Rafale, τα F-16 Viper, τα Mirage αλλά και με τα F-35 μειώνεται κατά πολύ, σε σχέση με όσα μάθαιναν οι εκπαιδευόμενοι στα Τ-2 Buckeye, ώστε οι νέοι Ανθυποσμηναγοί να είναι έτοιμοι να πετάξουν και να εξοικειωθούν στα μαχητικά με τα οποία θα πετούν και θα επιχειρούν τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, οι ανάγκες τόσο στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι», η οποία το επόμενο διάστημα συμπληρώνει τον συνολικό αριθμό των 24 Rafale αλλά και στις πέντε Πολεμικές Μοίρες των F-16 Viper όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 μαχητικών F-16, είναι ήδη μεγάλες και απαιτούν νέους ιπτάμενους με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε να εξαντλήσουν τις πολύ μεγάλες δυνατότητες των αεροσκαφών νέας γενιάς.

Η επιλογή του M-346 ως το εκπαιδευτικό στο οποίο θα «γαλουχηθούν» οι επόμενες γενιές των Ελλήνων αεροπόρων φαίνεται ότι δικαιώνει την απόφαση του αεροπορικού επιτελείου. Ήδη, στην Καλαμάτα χρησιμοποιούνται συνολικά επτά εκπαιδευτικά M346, ενώ εντός του 2025, αναμένεται να φτάσουν τα 10, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία Elbit.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τα χαρακτηριστικά τους

Στα χέρια των Ελλήνων εκπαιδευτών, το M-346 μετατρέπεται στο απόλυτο εκπαιδευτικό «εργαλείο» υψηλών επιδόσεων. Με ταχύτητα που ξεπερνά το ένα Mach και δυνατότητα να ξεπερνά τα 8 θετικά g αλλά και τα 3 αρνητικά, τα M-346 αποτελούν αεροσκάφη που αγγίζουν σε επιδόσεις τα τελευταίας γενιάς μαχητικά.

Επίσης, έχουν εμβέλεια πτήσης στα 1.950 χιλιόμετρα, η οποία με τη χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου φτάνει τα 2.550 χιλιόμετρα και έτσι προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγάλη παραμονή στον αέρα.

Υπό προϋποθέσεις, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και μαχητικά, όπως τα F-16 ή τα Mirage 2000-5, ειδικά σε κλειστές αερομαχίες, όπου η ευελιξία και ο ισχυρός κινητήρας δίνουν πλεονέκτημα στην εναέρια μάχη.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία που τα εξομοιώνει με μαχητικά στη λειτουργία του ραντάρ και των υπόλοιπων αισθητήρων αλλά και στη χρήση κάθε είδους όπλου, είτε πρόκειται για βλήματα αέρος είτε για ειδικά όπλα κρούσης χερσαίων και θαλάσσιων στόχων.

Ο υπολογιστής μάχης και οι φάκελοι του εκπαιδευτικού αεροσκάφους μπορούν να προγραμματιστούν και να δεχτούν εικονικά όλα τα όπλα που χρησιμοποιούν τα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα υπό απόκτηση F-35, με τους ιπτάμενους να εκπαιδεύονται σε κάθε σενάριο και αποστολή, την οποία θα κληθούν να αναλάβουν πετώντας τα επόμενα χρόνια με τα Rafale, τα Viper και τα F-35.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα μαρτυρία για τον 39χρονο γιο της εισαγγελέως των Τεμπών που αγνοείται από τις 30 Δεκεμβρίου - «Μπορεί να τον είδαν στον Πλαταμώνα»
«Στον παλιό σταθμό του Πλαταμώνα ήταν ένας άνθρωπος, που περπατούσε στις γραμμές σκεπτικός με τα χέρια στις τσέπες, φορούσε και γυαλιά»
Λάρισα: Μεγαλώνει η αγωνία για τον 39χρονο γιο της εισαγγελέως των Τεμπών που αγνοείται από τις 30 Δεκεμβρίου
Σπηλαιολόγος για τις λίμνες στον Κηφισό: «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι σουρωτήρια»
Η τρίτη και η μεγαλύτερη λίμνη στην κοίτη του Κηφισού βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς και είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία
Σπηλαιολόγος για τις λίμνες στον Κηφισό: «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι σουρωτήρια»