Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Πολεμική Αεροπορία: Πάνω από 15.000 «πιλότοι» πέταξαν με μαχητικά αεροσκάφη F-16

Πολεμική Αεροπορία: Πάνω από 15.000 «πιλότοι» πέταξαν με μαχητικά αεροσκάφη F-16
ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες να γίνουν «πιλότοι» μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 με εξομοιωτές πτήσης, που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση των νέων ήταν πρωτόγνωρη, με μεγάλες ουρές αναμονής και την Πολεμική Αεροπορία να αναφέρει ότι περισσότεροι από 15.000 «ιπτάμενοι» κάθισαν στο «κόκπιτ» και απογείωσαν το F-16 για να πετάξουν πάνω από το Αιγαίο, τα ακριτικά μας νησιά αλλά ακόμα και πάνω από τα σπίτια τους.

Το φιλόδοξο εγχείρημα του αεροπορικού Επιτελείου να φέρει την Πολεμική Αεροπορία και τα αεροσκάφη που υπερασπίζονται τους ελληνικούς ουρανούς ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, στους αυριανούς πιλότους της, φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε προσδοκία.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Μέσα σε ένα μήνα οι εξομοιωτές της Πολεμικής Αεροπορίας πέρασαν από πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη και αποτέλεσαν πόλο έλξης ειδικά για μαθητές σχολείων, οι οποίοι μαζικά έσπευσαν να ζήσουν την εμπειρία μιας εικονικής πτήσης με το μαχητικό που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του αεροπορικού οπλοστασίου της χώρας.

«Χαμηλές πτήσεις» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, «αποστολές αναχαίτισης και κρούσης» διαδέχονταν η μία την άλλη με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας στους «made in Greece» εξομοιωτές.

Η Πολεμική Αεροπορία απλώνει τα «φτερά» της στην κοινωνία και αναζητά τους επόμενους ιπτάμενους που θα πετάξουν τα επόμενα χρόνια τα F-35, τα Rafale και τα Viper.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Οι εξομοιωτές πτήσης F-16, όπως αποκάλυψε πρώτο το OnAlert.gr, κατασκευάστηκαν από ελληνικά χέρια με ευθύνη του ΚΕΑΤ και της νεοσύστατης Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των ιπτάμενων σε εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και σταδιακά επεκτείνονται σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν μαχητικά F-16.

Με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, κατασκευάστηκαν και νέοι εξομοιωτές πτήσης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες και κυρίως στη νέα γενιά, να μυηθούν στα μυστικά των μαχητικών και στην αεροπορική ιδέα.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Οι εξομοιωτές μεταφέρονται εύκολα μέσα σε κοντέινερ της Πολεμικής Αεροπορίας και στήνονται σε ελάχιστο χρόνο σε χώρους με ανοιχτή πρόσβαση στους πολίτες.

Σε ελάχιστο χρόνο το σχέδιο έγινε πράξη και οι εξομοιωτές ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την πρώτη τους «αποστολή» σε Μακεδονία και Θράκη. Ήδη, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και τις επόμενες ημέρες έως και την Κυριακή στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα είναι στη διάθεση του κοινού για «πτήσεις» από το πρωί έως αργά το βράδυ.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η κατασκευή των εξομοιωτών είχε ως αφετηρία την ιδέα μιας μικρής ομάδας Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία βρήκε ανταπόκριση από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Με πολύ χαμηλό κόστος και υλικά από το εμπόριο συναρμολογήθηκε ο πρώτος εξομοιωτής, ο οποίος στη συνέχεια αναβαθμίστηκε.

Η ιδέα «πήρε σάρκα και οστά» και σύντομα συγκροτήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης και στο ΚΕΑΤ η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, από την οποία ήδη έχει περάσει σχεδόν το σύνολο των ιπτάμενων, οι οποίοι πετούν με μαχητικά F-16.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ/ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Το κέρδος σε κόστος και χρόνο εκπαίδευσης έχει ήδη ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, καθώς η ΜΕΣΕ προσφέρει χιλιάδες ώρες πτήσεων στους ιπτάμενους με δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Οι εξομοιωτές δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση των ιπτάμενων, αλλά και σε μια σειρά άλλων ειδικοτήτων, όπως στελεχών αεράμυνας ή ακόμα και Στελεχών JTAC (Joint Terminal Attack Controller) από Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, o σχεδιασμός του Αεροπορικού Επιτελείου προβλέπει την αναβάθμιση και μετατροπή της νεοσύστατης Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης σε Κέντρο και την δημιουργία δικτύου σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες F-16.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις