Τρίτη, 27 Αυγ.
31oC Αθήνα

Πολεμικό Ναυτικό: Πριν το τέλος του χρόνου οι ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου

Πολεμικό Ναυτικό: Πριν το τέλος του χρόνου οι ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου

Θέμα μικρού χρονικού διαστήματος και σίγουρα πριν τα τέλη του 2024 είναι η ανακοίνωση του εξοπλιστικού προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Ναυτικού Επιτελείου οι σχετικές συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Τόσο τα Στελέχη του Στόλου όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφεύγουν προς το παρόν να αποδεσμεύσουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του εξοπλιστικού προγράμματος, ωστόσο όπως τονίζεται χαρακτηριστικά είναι δεδομένο ότι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία την κορυφαία προτεραιότητα.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, θα γίνουν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και θα έχουν τόσο άμεσο όσο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Το εξοπλιστικό πακέτο θα στηρίζεται στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου και θα αφορά τόσο την απόκτηση καινούργιων Μονάδων – πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων – αλλά και τον εκσυγχρονισμό πλοίων και υποβρυχίων  τα οποία διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο του το Πολεμικό Ναυτικό.

Το Ναυτικό Επιτελείο δεν κρύβει την επιθυμία του για απόκτηση καινούργιων Μονάδων Επιφανείας, με πρώτη κίνηση την αγορά και 4ης γαλλικής κατασκευής φρεγάτας Belharra. Το γεγονός ότι οι Γάλλοι ανακοίνωσαν την ισχύ της option για απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό ενός ακόμη πλοίου ανοίγει το δρόμο για συμφωνία, την ώρα που το Ναυτικό Επιτελείο δείχνει απόλυτα ικανοποιημένο από την πορεία ναυπήγησης των τριών πρώτων Belharra. Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο εξοπλιστικό βήμα στο υπό ανακοίνωση πακέτο ενίσχυσης του Στόλου μαζί με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ». Οι συζητήσεις με την κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands, παρά τα σοβαρά «αγκάθια», φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία με πολλαπλές επιλογές ανάλογα με το τελικό κόστος.

Κορβέτες, υποβρύχια και το «ναυάγιο» των LCS

Ερώτημα παραμένει εάν το εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και καινούργιες κορβέτες στη βάση των συζητήσεων με τους Γάλλους και τους Ιταλούς για τις Gowind και Doha, ενώ ήδη έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και για τις ολλανδικές κορβέτες ή θα επιλεγεί μόνο η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας. Δεδομένο θεωρείται ότι εντός του εξοπλιστικού πακέτου θα βρίσκεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα Constellation, με μακροπρόθεσμη πάντως προοπτική έπειτα από το 2030.

Το Πολεμικό Ναυτικό θεωρεί δεδομένη την απόφαση για εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων 214 κλάσης “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”, ενώ ήδη έχει αρχίσει η αναζήτηση  για την απόκτηση 4 έως 6 καινούργιων υποβρυχίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα υπό απόσυρση τα επόμενα χρόνια.

Σε υψηλή θέση στις  εξοπλιστικές ανάγκες του Στόλου τοποθετείται από το Ναυτικό Επιτελείο και ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων Super Vita, με προτεραιότητα στην τοποθέτηση νέου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης.

Το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων φαίνεται ότι έχει ναυαγήσει οριστικά, έπειτα από την απόρριψη από το Πολεμικό Ναυτικό των αμερικανικών LCS, που προσφέρουν οι ΗΠΑ μέσω του προγράμματος EDA. Το Ναυτικό Επιτελείο ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για παροπλισμένα αλλά για επιχειρησιακές LCS, με τους Αμερικανούς να απαντούν ότι τα πλοία που επιθυμεί το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν παραχωρούνται. Παράλληλα και η έρευνα παγκοσμίως έδειξε ότι δεν πωλούνται πλοία τα οποία να βρίσκονται σε κατάσταση που θα τους επιτρέπει να καλύψουν τις ανάγκες του Στόλου.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις