Ένας πόλεμος σε μια ήδη «τραυματισμένη» υπηρεσία, την ιατροδικαστική είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα με ιατροδικαστές να τίθενται σε αργία και να αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
Συγκεκριμένα ιατροδικαστές φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις χρηματισμών, ενώ κάποιοι άλλοι τέθηκαν σε αργία από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έως ότου διερευνηθούν για αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπράξει και η ιατροδικαστική υπηρεσία βρίσκεται σε αναβρασμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε διάστημα περίπου 20 ημερών έξι ιατροδικαστές απομακρύνθηκαν από τις υπηρεσίες τους, με τους πέντε από αυτούς να τίθενται σε αργία κι μια να συλλαμβάνεται καθώς το όνομα του εμπλέκεται σε υποθέσεις χρηματισμού και παράβασης καθήκοντος.
Οι τρεις πρώτοι
Το γαϊτανάκι των διοικητικών κυρώσεων κι όχι μόνο ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του 2025, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή καθηκόντων τριών κρατικών ιατροδικαστών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για τη Χριστίνα Τσάκωνα, την Αγγελική Τζιόλα και τον Σωκράτη Τσαντίρη οι οποίοι απομακρύνθηκαν για λόγους δημόσιους συμφέροντος μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου στην εισαγγελία πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.
Όπως είναι γνωστό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής και της ποινής της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας, τα πρακτικά στάλθηκαν στην αρμόδια εισαγγελία προκείμενου διενεργηθεί έρευνα για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης των παραπάνω τριών κρατικών ιατροδικαστών, του ιδιώτη παθολογοανατόμου Εμμανουήλ Αγαπήτου, αλλά και για την ιατροδικαστή Ουρανία Δημοπούλου για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.
Το φακελάκι των 10.000 ευρώ
Σε αναστολή καθηκόντων του τέθηκε μια ημέρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου του 2025 ο ιατροδικαστής της Λάρισας Χρήστος Κραββαρίτης. Ο ιατροδικαστής παραπέμφθηκε στον πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός κι εκτός υπηρεσίας και παράβαση καθήκοντος.
Εναντίον του είχε κατατεθεί καταγγελία για παραποιημένη ιατροδικαστική έκθεση με οικονομικό αντάλλαγμα 10.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κραββαρίτης έχει κινηθεί νομικά εναντίον της δικηγόρου που τον κατήγγειλε.
Στις 24 Μαρτίου του 2025 σε αναστολή καθηκόντων του τέθηκε και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Νούσιας. Όπως προέκυψε ο κ. Νούσιας είχε καταθέσει σε δικαστήριο με κατηγορούμενο για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοφορία -οπλοχρησία.
Τα πρακτικά της δίκης διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου ο ιατροδικαστής να ελεγχθεί για τέλεση αξιόποινης πράξης σε σχέση με την κατάθεσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε τελικώς σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.
Οι ταριχεύσεις των 250 ευρώ
Τελευταία υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται στελέχη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, είναι αυτή που προέκυψε από τις έρευνες των ανδρών του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι στιγμής έχει σχηματιστεί δικογραφία για 62 άτομα ενώ συνελήφθησαν έξι από αυτούς. Όλοι τους κατηγορούνται για μια σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων για δωροδοκία, δοσοληψία υπαλλήλου και ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.
Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντων είναι μια ιατροδικαστής που κατά τη διάρκεια των ερευνών είχε αποσπαστεί σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κι ένας νεκροτόμος από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία η ιατροδικαστής αλλά και ο νεκροτόμος προχωρούσαν μεταξύ άλλων σε ταριχεύσεις που δεν γίνονταν κάτω από τα εγκεκριμένα και νόμιμα πλαίσια.
Μάλιστα η ιατροδικαστής υπέγραφε τις παραπάνω πράξεις από απόσταση, ενώ για τις υπηρεσίες του φαίνεται να είχαν καταρτήσει τιμοκατάλογο με τις τιμές να ξεκινούν από τα 50 και να φτάνουν τα 250 ευρώ.