Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα λόγω των θυελλωδών ανέμων – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο και νησιά

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα λόγω των θυελλωδών ανέμων – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική σε Αττική, Στερεά, Πελοπόννησο και νησιά
Eurokinissi

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα Κυριακή (30.6.24) λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα και φτάνουν κατά τόπους ακόμα και τα 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή είναι κατηγορίας 4 για την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Αναλυτικά, οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω και των θυελλωδών ανέμων είναι η Αττική και τα Κύθηρα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία.

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές αυτές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες Σάββατο σε Κερατέα και Ασπρόπυργο αντιμετωπίστηκαν άμεσα, η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ενώ και η φωτιά στη Σέριφο, από την οποία υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, τέθηκε υπό έλεγχο μετά από ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.

Άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες στα βορειοδυτικά, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πιο αναλυτικά:

Για την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 32 βαθμούς), 22 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς), 22 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 21 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελώδεις 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά τμήματα θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και τις απογευματινές ώρες σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις