Ελλάδα

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Ενας χώρος σημείο αναφοράς της αρχαίας ιστορίας – Τι περιλαμβάνει

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, που εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί έναν χώρο σημείο αναφοράς για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, αλλά και έναν χώρο που αποτέλεσε όραμα δεκαετιών. 

Το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, που ξεδιπλώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας, την ιστορία των Μακεδόνων ενσωματώνει και ενώνει το νέο κεντρικό κτήριο με το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών (Βεργίνα), ο οποίος περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Το κεντρικό μουσειακό κτήριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη. Στο Μουσείο θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη», ενώ ακολουθεί το μοντέλο της ίδιας της αρχαίας πόλης.

 

Το Μουσείο των Αιγών συναπαρτίζουν οι εξής ενότητες:

  1. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο: Το έργο εντάχθηκε το 2010 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κελύφους το 2016. Μεταξύ των ετών 2014-2016 ολοκληρώθηκε η ανάταξη/αναστήλωση του άνω ορόφου του προπύλου και τμήματος των πλευρικών στοών του ανακτόρου που παρουσιάζεται στο μεγάλο αίθριο του μουσείου.
  2. Το Μουσείο των βασιλικών τάφων με τον τάφο του Φιλίππου Β΄.
  3. Το αρχαιολογικό πάρκο της νεκρόπολης με την βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών.
  4. Το ανάκτορο και το θέατρο.
  5. Η κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου.

Οι εκθέσεις που φιλοξενεί 

Το κεντρικό κτήριο του Μουσείου για την αρχαία Ελλάδα και την εποχή των Μακεδόνων, εκτός από το εισαγωγικό έκθεμα «παράθυρο στον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» φιλοξενεί πέντε εκθέσεις:

  1. Την έκθεση αρχιτεκτονικών μελών με κεντρικό έκθεμα το αναταγμένο τμήμα του Ανακτόρου: Στο μεγάλο αίθριο του μουσείου, σε προστατευμένο χώρο, έχει αναταχθεί ένα τμήμα μήκους 30 μέτρων του άνω ορόφου του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών.
  2. Την έκθεση γλυπτών, η οποία αφορά σε ευρήματα από τις πολύχρονες ανασκαφές στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
  3. Την κεντρική έκθεση «Αιγών μνήμη», στην οποία εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές των Αιγών: Παρουσιάζονται ευρήματα που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πόλης, ίχνη λατρευτικών τελετών, την ιδρυση του Ανακτόρου.
  4. Την περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» που γίνεται σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τον συλλέκτη Θεόδωρο Αραβάνη: Η περιοδική έκθεση «Οικουμένης Αντίδωρον» προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της Ελληνιστικής Οικουμένης, της επέκτασης του ελληνικού πολιτισμού έως την Άπω Ανατολή, μέσω των μορφών των πρωταγωνιστών των εξελίξεων, όπως απεικονίζονται στα νομίσματα, τα επίσημα σύμβολα της ισχύος και της εξουσίας τους.
  5. Την εικαστική έκθεση «Ύλης μνήμη» με έργα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παρουσίαση στο μουσείο των Αιγών.

 

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα