«Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»! Τα λόγια αυτά ξεστόμισε ο πιο αδίστακτος χουντικός όταν πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 20χρονο Μιχάλη Μυρογιάννη. Ο νεαρός ηλεκτρολόγος έπεσε νεκρός έξω από το Πολυτεχνείο, λίγες ώρες αφότου το τανκ γκρέμισε την πύλη της σχολής.
Ο πραξικοπηματίας αξιωματικός του στρατού Νικόλαος Ντερτιλής σήκωσε το περίστροφό του και εκτέλεσε τον Μιχάλη Μυρογιάννη μπροστά από το Πολυτεχνείο. Ο 20χρονος τεχνίτης από τη Μυτιλήνη προσπαθούσε να ξεφεύγει από τα χέρια των αστυνομικών, όταν δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι, πέφτοντας νεκρός στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία τον πέτυχα στο κεφάλι», είπε για το «κατόρθωμά» του ο αδίστακτος δολοφόνος της χούντας στον οδηγό, Αντώνη Αγριτέλλη, ο οποίος τον περίμενε στο τζιπ.
Σα να μην είχε συμβεί τίποτα, έδινε εντολές σε αστυνομία και στρατό: «βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν; Τι φοβάστε ρε; Βαράτε, εγώ έκανα την αρχή»!
Ο Ντερτιλής μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, δικάστηκε την επόμενη χρονιά (κάτω φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ) για το έγκλημα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η καταδίκη του βασίστηκε, κυρίως στην κατάθεση του στρατιώτη οδηγού του, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.
Η κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή
«Ήμουν οδηγός του τζιπ του Ντερτιλή. Την Παρασκευή (σ.σ. 17.11.1973) το βράδυ τον πήγα στην αστυνομική διεύθυνση. Έμεινε πολλές ώρες εκεί κι εγώ τον περίμενα απ’ έξω. Άκουσα τότε αστυφύλακες που έλεγαν: «ο Ντερτιλής θα κατεβάσει τα τανκς…»!
Στις 6 το πρωί του Σαββάτου (σ.σ. 18.11.1973) πήγα τον Ντερτιλή στην ΑΣΔΕΝ. Έπειτα την Κυριακή το μεσημέρι τον πήγα στο Πολυτεχνείο. Κατέβηκε και μιλούσε με ένα αξιωματικό, όταν αντελήφθη ένα νεαρό που έτρεχε να περάσει απέναντι, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι εκεί ευρισκόμενοι αστυφύλακες.
Τότε ο Ντερτιλής έβγαλε το περίστροφό του και σκότωσε τον νεαρό (σ.σ. Μιχάλη Μυρογιάννη). Έπειτα μπήκαμε στο τζιπ και μου είπε. «με παραδέχεσαι; 45 χρονών άνθρωπος και με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι».
Μετά κατευθυνθήκαμε προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μπροστά στον ΟΤΕ ήταν κόσμος και ο Ντερτιλής έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί. Κατόπιν ξαναπεράσαμε από το Πολυτεχνείο και είδα το παιδί να είναι ακόμη ξαπλωμένο κάτω. Γύρω του μία λίμνη αίματος.
Στη συνέχεια πήγαμε κοντά στην Ομόνοια, όπου ο Ντερτιλής κατέβηκε από το τζιπ και απευθυνόμενος σε μία ομάδα λοκατζήδων έλεγε: «βαράτε στο ψαχνό. Εγώ έδωσα το παράδειγμα». Τα ίδια είπε, επίσης, λίγο αργότερα και στους χωροφύλακες που ήταν στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, κατέθεσε στη δίκη ο Αντώνης Αγριτέλλης.
Ο Ντερτιλής έκανε το παν για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο: «ούτε φυσιογνωμικά δεν τον γνωρίζω (σ.σ. τον οδηγό). Οι οδηγοί μου είναι περιστασιακοί. Δεν τον έχω δει ποτέ κύριε πρόεδρε». Ο ισχυρισμός του, όμως, αποδείχθηκε ψευδής. Η κατάθεση του οδηγού μαζί με άλλες καταθέσεις μαρτύρων, οδήγησαν στην καταδίκη του εκτελεστή με τη στολή.
Με έδρα την Αγία Παρασκευή, ο Ντερτιλής διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της στρατιωτικής χούντας.
Ήταν επικεφαλής μηχανοκίνητου τάγματος και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου 1967 ανέλαβε τον έλεγχο δεκάδων νευραλγικών σημείων: «τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους, αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», είχε πει.
Αμετανόητος χουντικός, το «πρωτοπαλίκαρο» των «απριλιανών», δεν έκανε ποτέ αίτηση αποφυλάκισης και πέθανε στη φυλακή στις 28 Ιανουαρίου του 2013.