Site icon NewsIT
07:27 | 20.11.23

Πως «δάγκωνε» τα θύματά του ο απατεώνας αστυνομικός που περιπολούσε στο Μαξίμου – Όλο το διαβιβαστικό στο newsit.gr

Πως «δάγκωνε» τα θύματά του ο απατεώνας αστυνομικός που περιπολούσε στο Μαξίμου – Όλο το διαβιβαστικό στο newsit.gr
Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

Όλη η δράση του επίορκου αστυνομικού του Τμήματος Χαλανδρίου, που μαζί με έναν αετονύχη ιδιώτη έστησαν κομπίνα τάζοντας σε ανυποψίαστους δανειολήπτες που αλίευαν από το Facebook, τακτοποίηση οφειλών, για να τους «δαγκώνουν» χωρίς φυσικά να προβαίνουν σε ρυθμίσεις, ξεδιπλώνεται μέσα από το διαβιβαστικό της υπόθεσης που παρουσιάζει το newsit.gr.

Ο αστυνομικός, που παρουσιαζόταν ως δικηγόρος – οικονομολόγος με το όνομα «Κωνσταντίνος Μιχελάκης», μαζί με τον 53χρονο με το πλούσιο βιογραφικό που μάλιστα αναφέρεται και ως ειδικός σύμβουλος στο παρελθόν του υπουργείου Άμυνας σε θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ξεκίνησαν την δράση τους από το 2021. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το θράσος του ένστολου, που δεν δίσταζε ακόμα και εν ώρα υπηρεσίας γύρω από το μέγαρο Μαξίμου να παρανομεί, εξαπατώντας τα θύματα του.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκαν συνολικά 8 περιπτώσεις εξαπάτησης δανειοληπτών με συνολική λεία 73.550 ευρώ, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν ανά περίπτωση, κυμαίνονταν από 1.000 έως και 30.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί οτι για τον επίορκο αστυνομικό εχει διαταχθεί και ΕΔΕ ενώ σε βάρος του ιδιώτη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης 7.5 ετών και χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για απάτη, πλαστογραφία και κακοποίηση ζώων! Την ίδια ώρα, η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται, καθώς αυτό που εκτιμούν οι αρχές είναι ότι το μέγεθος της απάτης είναι τεράστιο – πιστεύουν ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 200 – και γύρω από το γραφείο του κέντρου της Αθήνας είχε στηθεί χορός εκατοντάδων χιλιάδων «μαύρων» ευρώ.

Η καταγγελία στους Αδιάφθορους για τον «Κωνσταντίνο Μιχελάκη»

Η καταγγελία μιας γυναίκας, που τον Ιούλιο ήρθε σε επαφή με το γραφείο του διδύμου των αετονύχηδων, ήταν αυτή που οδήγησε τις αρχές στο ξεσκέπασμα της απάτης. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρονται τα ακόλουθα: Την 10/10/2023 προσήλθε στην Υπηρεσία μας γυναίκα θύμα και κατέθεσε ενόρκως ότι περί τα μέσα Ιουλίου 2023 απευθύνθηκε μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου στην εταιρία διευθυντής της οποίας είναι ο 53χρονος, προκειμένου να προβεί σε εξωδικαστικό διακανονισμό ορισμένων οφειλών της. Την 21/07/2023 επικοινώνησε με την εν λόγω εταιρεία και συνομίλησε με άτομο που της συστήθηκε ως εκπρόσωπος της ως άνω εταιρείας, ονόματι «Κωνσταντίνος Μιχελάκης» οικονομολόγος-δικηγόρος, ζητώντας να καταβάλει το χρηματικό ποσό 6.500 ευρώ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ποσό το οποίο η ίδια αρχικά δεν αποδέχτηκε, ωστόσο συμφώνησαν σε μικρότερο ποσό και συγκεκριμένα 4.500 ευρώ.

Αφού λοιπόν την 17/8/2023, η γυναίκα απέστειλε ως προκαταβολή το ποσό των 1.850 Ευρώ μέσω επιταγής στην εταιρία, συνάφθηκε σχετική σύμβαση για την ανάληψη της διαδικασίας από την εταιρεία, όμως την 30/09/2023, η εταιρεία έλυσε τη σύμβαση, με καταγγελία που της απέστειλε, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διευθέτηση της αίτησης της, όπως πληροφορήθηκε η ίδια από δικηγόρο η οποία ήταν εργαζόμενη στην εταιρία για μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, από την ανωτέρω ενημερώθηκε ότι η εταιρεία παρουσίαζε προβλήματα με αιτήσεις πελατών και γι’ αυτό το λόγο αποχώρησε και η ίδια (δικηγόρος) από την εταιρεία κι ότι τα πραγματικά στοιχεία του Κωνσταντίνου Μιχελάκη, ήταν (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του αστυνομικού), ο οποίος είναι Αστυνομικός».

Τους «κάρφωσε» η δικηγόρος

Στην κατάθεση της η δικηγόρος που εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία είπε πως λειτουργούσε το σύστημα που είχαν στήσει ο «Μιχελάκης» και ο ιδιώτης δίνοντας μάλιστα και δυο περιπτώσεις θυμάτων. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της ΕΛΑΣ: «Η δικηγόρος που ενόρκως από την Υπηρεσία μας, κατέθεσε ότι κατά το διάστημα από μέσα Μαΐου έως αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 εργαζόταν στην εν λόγω εταιρεία, διαπίστωσε περιπτώσεις στις οποίες η εταιρεία απέσπασε χρηματικά ποσά από πελάτες, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όσον αφορά τις αιτήσεις τους για εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως τους είχε υποσχεθεί.

Επιπλέον, ανέφερε τις εξής περιπτώσεις: Μιας γυναίκας ιδιοκτήτριας επιχείρησης στο Ηράκλειο Κρήτης από την οποία ο 53χρονος απέσπασε το χρηματικό ποσό των 7.500 Ευρώ, χωρίς να προβεί σε αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, γεγονός που διαπίστωσε και η ίδια και ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης τροφίμων στην Χαλκίδα, από τον οποίο ο 53χρονος απέσπασε το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ, εξαπατώντας τον και συγκεκριμένα, ενημερώνοντάς τον ότι η αίτησή του είχε θετική πορεία, παρότι η εταιρεία ιδιοκτησίας του δεν πληρούσε τα κριτήρια για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθότι ήταν ανενεργή.

Επίσης, ανέφερε ότι στο γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα εργαζόταν η ίδια, ο 53χρονος διευθυντής της εταιρίας, καθώς και ο Αρχιφύλακας, που υπηρετεί στο Χαλάνδρι και τα καθήκοντά του στην εταιρία είναι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών, για τον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αμοιβή του ήταν ποσοστιαία επί των αιτήσεων των πελατών που προχωράνε σε καταβολή προκαταβολής. Τέλος, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας, ο αστυνομικός κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τους πελάτες, παρουσιαζόταν ως Κωνσταντίνος Μιχελάκης προκειμένου να μην αποκαλύψει τα πραγματικά του στοιχεία λόγω της ιδιότητας του ως Αστυνομικός και δήλωνε ότι είναι οικονομολόγος-δικηγόρος, που εκπροσωπεί την εταιρία».

Το «Νο 2» στην εταιρεία ο αστυνομικός

Στις επόμενες γραμμές, περιγράφεται πως κατάφεραν οι αστυνομικοί να τους βάλουν στο χέρι και να τους περάσουν χειροπέδες. Μάλιστα αναφέρεται, ότι οι αρχές προχώρησαν σε αλληλογραφία με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις η εμπλεκόμενη εταιρεία έχει ορισθεί ως σύμβουλος σε αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με σκοπό να εντοπιστούν και άλλα θύματα.

«Από την Υπηρεσία μας εξακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία των ανωτέρω μνημονευόμενων εμπλεκόμενων προσώπων και ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για τους δυο συλληφθέντες.

Προς εξακρίβωση των καταγγελλομένων και τον εντοπισμό περαιτέρω περιπτώσεων ατόμων οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν εξαπατηθεί από τους συλληφθέντες, εφαρμόστηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και συγκεκριμένα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και της εκτός κατοικίας καταγραφή δραστηριότητάς τους, οι οποίες διατάχθηκαν με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Επιπλέον, από την Υπηρεσία μας πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να διαπιστωθεί σε πόσες περιπτώσεις η εμπλεκόμενη εταιρεία έχει ορισθεί ως σύμβουλος σε αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με σκοπό τον περαιτέρω εντοπισμό περιπτώσεων εξαπάτησης θυμάτων από τους ανωτέρω συλληφθέντες.

Η σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό κατέδειξε ότι: τα υπό έρευνα άτομα οργανώθηκαν από κοινού προκειμένου με τη εν γνώσει παράσταση ψευδών στοιχείων ως αληθινών και την αθέμιτη απόκρυψη αληθινών γεγονότων, να βλάψουν ξένη περιουσία πείθοντας ιδιώτες σε πράξη από την οποία οι ίδιοι θα αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, ο 53χρονος και ο αστυνομικός ως εργαζόμενος στην εταιρεία και μάλιστα ως «Νούμερο 2 αυτής», όπως άλλωστε παρουσιαζόταν από τον 53χρονο, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τα στοιχεία μεγάλης εταιρείας με έδρα το Μόναχο Γερμανίας, προσέλκυαν ενδιαφερόμενους πελάτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τους οποίους έρχονταν σε συμφωνία. Εν συνεχεία, ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν προέβαιναν στις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει, εξαπατώντας τους».

Πως «αλίευαν» τα θύματα από το Facebook

Όπως αναφέρεται «Ο εντοπισμός των υποψήφιων θυμάτων, γινόταν μέσω ηλεκτρονικής φόρμας που είχαν αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «facebook», όπου οι ενδιαφερόμενοι συμπλήρωναν τα προσωπικά τους στοιχεία και η εταιρία ερχόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ο Αρχιφύλακας είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους πελάτες που συμπλήρωναν την ηλεκτρονική φόρμα, παρουσιαζόταν στις τηλεφωνικές κλήσεις με τους υποψήφιους πελάτες με ψευδή στοιχεία και με την ψευδή ιδιότητα του οικονομολόγου-δικηγόρου, εκπρόσωπου της εταιρίας. Στους πελάτες ο αστυνομικός δήλωνε πως η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα του εξωδικαστικού μηχανισμού και προσφέρει «PREMIUM» υπηρεσίες, προκειμένου να δικαιολογούνται τα υψηλά ποσά που ζητούσε ως αμοιβή. Στη συνέχεια, ζητούσε από τους ενδιαφερόμενους ένα χρηματικό ποσό ως προκαταβολή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Τaxisnet, παρότι αυτό (η απαίτηση των κωδικών) δεν είναι απαραίτητο για τη διαδικασία».

«Δάγκωνε» πελάτες και την ώρα που πραγματοποιούσε περιπολία γύρω από το Μαξίμου

Ήταν δε τέτοιο το θράσος του ένστολου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό, προέβαινε στις απάτες ακόμα και εν ώρα υπηρεσίας: «Ο αστυνομικός, εργαζόταν μάλιστα στην εν λόγω εταιρεία, ακόμη και κατά τις ώρες που είχε διατεθεί για εκτέλεση υπηρεσίας ως Αστυνομικός, καθώς η συνήθης υπηρεσία που εκτελούσε ήταν δηλαδή περιπολία περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου, οπότε και στάθμευε την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και μετέβαινε στα γραφεία της εταιρείας, που βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων. Η αμοιβή του για την εργασία του, γινόταν ποσοστιαία ανά προκαταβολή που κατέβαλε κάθε πελάτης, με τον οποίο ερχόταν σε συμφωνία και σύναπτε σύμβαση με την εταιρεία, το δε συνολικό του μηνιαίο εισόδημα, ανερχόταν περίπου 3.000 Ευρώ.

Τέλος, τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που μνημονεύονταν στο διαδίκτυο δεν ήταν ορθά, ενώ τα πραγματικά στοιχεία αποκρύπτονταν σκόπιμα από το ευρύ κοινό».

Οι 8 περιπτώσεις και η καταδίκη για κακοποίηση ζώων

Από την έρευνα των αστυνομικών, έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 8 περιπτώσεις θυμάτων. «Από την Υπηρεσία μας διαπιστώθηκαν συνολικά 8 περιπτώσεις εξαπάτησης θυμάτων με την ίδια ως άνω περιγραφή σαν μέθοδο, από το 2021 έως σήμερα και συνολική αποκόμιση περί τις 73.550€ παράνομου χρηματικού οφέλους, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν ανά περίπτωση, κυμαίνονταν από 1.000 έως και 30.000€.

Επίσης, σε βάρος του 53χρονου συλληφθέντα, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης 7,5 ετών και χρηματικής ποινής 5.000€ για τα αδικήματα της παραβίασης δικαστικής απόφασης, της κακοποίησης ζώων, της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της απάτης, της αντιποίησης αρχής, της δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, για τις οποίες συνελήφθη επιπρόσθετα και θα οδηγεί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών».

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Κατά τις σωματικές έρευνες και τους χώρους κατοικίας και εργασίας των εμπλεκόμενων προσώπων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

α) 4 συσκευές κινητών τηλεφώνων,

β) Το συνολικό χρηματικό ποσό των 32.250€,

γ) 1 πλαστό δελτίο ταυτότητας με φωτογραφία του 53χρονου

δ) 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

ε) 3 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,

στ) Χειρόγραφες σημειώσεις, φάκελοι αλληλογραφίας καθώς και άλλα έντυπα πειστήρια.

Επιπλέον, από την κατοχή του 53χρονου συλληφθέντα κατασχέθηκε το με αριθμό κυκλοφορίας Βουλγάρικων Αρχών αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, προκειμένου να ελεγχθεί το νόμιμο της εισαγωγής και κυκλοφορίας του στην Ελληνική Επικράτεια.

Τι είπε ο αρχιφύλακας στην κατάθεση του

Κατά την απολογία του ο ένστολος, δήλωσε ότι γνωρίζει τον συγκατηγορούμενό του από το 2022 και αποδέχτηκε εν μέρει την εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης θυμάτων, ενώ για τους υπόλοιπους παθόντες κατέθεσε ότι δεν τους γνωρίζει.

Ο συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στις 18/11/2023 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version