Σε λειτουργία τέθηκε χθες, Τρίτη (01.04.25) το νέο σύστημα για τα ηλεκτρονικά ραντεβού με τους γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σειρά παρατάσεων.
Ωστόσο, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται αντίθετοι στη χρήση της πλατφόρμας για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, καθώς όπως καταγγέλλουν έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τις δημόσιες δομές και όχι τα ιδιωτικά ιατρεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από όλες τις περιοχές της χώρας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αποχή από την χρήση της νέας πλατφόρμας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ:
– Δεν είναι εφικτή η ειδική διαμόρφωση της διάρκειας των ραντεβού ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία λειτουργεί εις βάρος του χρόνου ιατρικής εξέτασης του ασθενούς.
– Τα κλεισμένα ηλεκτρονικά ραντεβού δεν αφήνουν περιθώριο για την εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών του ιατρείου, σε τακτική ή έκτακτη βάση.
– Η απαραίτητη ολοήμερη γραμματειακή υποστήριξη εξανεμίζει πλήρως την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.
– Σε αυτό το προκαθορισμένο περιβάλλον, κρίνεται αδύνατη η προτεραιοποίηση του ιατρού, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.
– Δεν καλύπτεται ο ψυχίατρος από την πιθανή επικινδυνότητα αγνώστων σε αυτόν, ψυχιατρικών ασθενών, οι οποίοι θα κλείνουν ηλεκτρονικό ραντεβού.
Το σύστημα μάλιστα «κράσαρε» χθες, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, για τουλάχιστον 2 – 3 ώρες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), κ. Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρει ότι στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπεται ρύθμιση για την δέσμευση του ωραρίου.
Επίσης, ανέφερε ότι πολλοί γιατροί καταγγέλλουν ότι «μη γνωστοί» πελάτες κλείνουν ραντεβού και δεν εμφανίζονται. «Αν από τα 7 ραντεβού που έχει μέσα στη μέρα ο γιατρός τα δύο δεν εμφανίζονται, χάνει την ημέρα του. Δεν θα έπρεπε να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για τα χαμένα ραντεβού;», τόνισε.
Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Action24, «χάνεται» η προσωπική σχέση του γιατρού με τον ασθενή, ενώ δημιουργείται πρόβλημα και με τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά, επιβαρύνοντας επιπλέον τον γιατρό.
Πώς κλείνονται τα ραντεβού
Τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr που υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης κλείνει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».
Απαιτείται η χρήση κωδικών Taxisnet και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ. Ο πολίτης επιλέγει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό.
Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και δυναμικές λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα «κλικ», έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί.
Πηγή: iatropedia.gr