Πάντως, μούδιασμα προκάλεσε το Brexit στην αρχή στους γραφειοκράτες και τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Μετά το πρώτο σοκ προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν τα πράγματα, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος και προσθέτει πως διατηρούν την ψυχραιμία και δεν υπάρχει ίχνος πανικού.
Η κυρίαρχη άποψη που διαμορφώνεται είναι πως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα όλες οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος της αβεβαιότητας, πράγμα που ανέφεραν στις δηλώσεις τους Γιούνκερ, Σουλτς και Τουσκ. Όπερ και εγένετο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά στην Ελλάδα η πρώτη εκτίμηση που γίνεται αναφέρει πως δεν αποκλείεται να στρογγυλέψουν κάποιες πλευρές ευαίσθητων κοινωνικά και δύσκολων πολιτικά θεμάτων κατά την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, ενώ παράλληλα τα υψηλόβαθμα στελέχη στις Βρυξέλλες, εκτιμούν πως θα περιοριστούν οι δυνατότητες ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης.
Και εξηγούν πως αυτό θα συμβεί γιατί τα επόμενα δύο χρόνια εκείνο που θα “καίει” την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες θα είναι η διαπραγμάτευση για τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν μετά το διαζύγιο με τη Βρετανία.
Τέλος, για τις φήμες περί δυνατότητας διενέργειας εκλογών στη Βρετανία και την ανάδειξη μιας φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας η οποία θα αρνηθεί να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και έτσι η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε., στις Βρυξέλλες το θεωρούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το αποκλείουν.
“Δεν είναι δυνατόν”, εξηγούν, “η Ευρώπη να καθορίσει τις σχέσεις της με τη Βρετανία ανάλογα με το ποια κόμματα κερδίζουν τις εκλογές και σχηματίζουν κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να γίνει αποδεκτό μία κυβέρνηση να κρατάει τη Βρετανία στην Ευρώπη και την επόμενη φορά αν κερδίζουν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να βγαίνει από την Ε.Ε. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν πρόκειται να συμβούν”.