Ελλάδα

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ

Τις δυνατότητες που έχουν οι εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές με τις ρυθμίσεις της «Νέας Αρχής» του νόμου 4152/2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.

Στη νέα ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες που δεν έχουν υπαχθεί έως τώρα σε καθεστώς ρύθμισης. Όσοι δεν είναι συνεπείς ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, εξαιρούνται και δεν δύναται να υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έχουν τις παρακάτω επιλογές:
– Έκπτωση 25% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2017.
– Έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2016.
– Έκπτωση 35% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2015.
– Έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2014.
– Έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι την 31.7.2013.
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της “Νέας Αρχής” υποβάλλεται άπαξ σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως την 30.6.2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι την 31.7.2013.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 30.6.2013 θα επωφεληθούν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής. Οι εργοδότες που οφείλουν εισφορές από 1.1.2013 θα πρέπει να τις καταβάλλουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Επίσης, μετά την υπαγωγή σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη δυνατότητα. Εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης και επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις της ρύθμισής του, θα τύχει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

Οι εργοδότες, μπορούν ακόμη να επιλέξουν την ένταξη του συνόλου των καθυστερούμενων οφειλών, μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις, τα τέλη καθυστέρησης και τις λοιπές επιβαρύνσεις στη «Πάγια» ρύθμιση που προβλέπεται από τον νόμο, με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα και καταβολή αυτών σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Μετάβαση από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» στην «Πάγια» ρύθμιση δεν επιτρέπεται. Εάν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» ο οφειλέτης επιθυμεί να μεταβεί στη «Πάγια» ρύθμιση, δύναται να υπαχθεί με απώλεια όμως των ευεργετημάτων της ρύθμισης και κατάπτωση τυχόν προσφερθεισών εγγυήσεων.

Επίσης, για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις και τηρούν τους όρους αυτών, αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής, η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας (1 μηνός) διάρκειας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις 225 εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν στο ταμείο του ΙΚΑ

Στις 30 Ιουνίου το ΕΚΑΣ για το 2013

Το ΙΚΑ μπλοκάρει τις πληρωμές προς τις φαρμακευτικές

Προσλαμβάνονται με νόμο οι απολυμένοι του ΙΚΑ

Πώς θα λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για την πληρωμή συνταξιούχων χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θυελλώδεις άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 100 km/h σε Αττική κι άλλες 5 περιοχές μέχρι την Πρωτομαγιά - «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για σοβαρά προβλήματα
Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποιεί για σπάσιμο κλαδιών, ζημιές σε καμινάδες, σκεπές, πτώση αντικειμένων όπως γλάστρες, κεραίες από μπαλκόνια και ταράτσες
Θυελλώδεις άνεμοι
Μήνυση για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του φίλου του που έδωσε την κροτίδα καταθέτει ο Άρης Μουγκοπέτρος
Όλα όσα ισχυρίστηκε ο παιδικός φίλος του Άρη Μουγκοπέτρου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στις αστυνομικές αρχές, θεωρούνται ψευδή και προκλητικά από την πλευρά του τραυματισμένου μουσικού
Ο Άρης Μουγκοπέτρος μαζί με τον 36χρονο φίλο του που του έδωσε την κροτίδα 2
Η τηλεφωνική συνομιλία του Γιώργου Μοσχούρη με μέλος της Greek Mafia για τον Γιώργο Καραϊβάζ
Το όνομα του Γιώργου Μοσχούρη, που εκτελέστηκε στο Χαλάνδρι, περιλαμβανόταν στην ογκώδη δικογραφία του 2015 για εκβιαστικά κυκλώματα, που πουλούσαν προστασία σε πάνω από 150 καταστήματα στην Αθήνα
Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στο Χαλάνδρι 7