Ελλάδα

Πως θα πάρουν άδεια οι στρατιωτικοί για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τη διαδικασία για να πάρουν άδεια για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

Οι διευκολύνσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπόκειται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ρυθμίζεται αναλυτικά στο άρθρο 16 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/6-9-16 (Β΄ 2808), καθώς και στο άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.400/32/82424/Σ.343/3-6-2011 (Β΄1139), όπως τροποποιήθηκε με την Υπουργική Απόφαση Φ.400/15/214623/Σ.3587/18-6-2019 (Β’ 2335), τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Χορήγηση άδειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Ειδικότερα, πρόσθεσε ο υπουργός, προβλέπονται:

– Για τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη γνωστοποίηση στην Υπηρεσία της έναρξης διαδικασίας ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απαλλάσσεται για 20 ημέρες από υπηρεσίες και ασκήσεις, από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ωοληψία, ενώ δικαιούται επίσης, κατά την ημέρα της ωοληψίας, ειδική άδεια απουσίας διάρκειας 1 ημέρας. Επιπλέον, το θήλυ προσωπικό δικαιούται ειδική άδεια απουσίας διάρκειας 15 συνεχών ημερών από την εμβρυομεταφορά.

– Για τους άνδρες χορηγείται μία 1 ημέρα ειδικής άδειας απουσίας κατά την ημέρα της σπερμοληψίας, μία 1 ημέρα ειδικής άδειας απουσίας κατά την ημέρα της ωοληψίας της συζύγου, καθώς και μία 1 ημέρα κατά την ημέρα εμβρυομεταφοράς της συζύγου.

«Η ειδική άδεια των 15 ημερών μετά την εμβρυομεταφορά κρίνεται ικανοποιητική, καθόσον κατά την 15η ημέρα μετά την συγκεκριμένη διαδικασία, γίνεται ο έλεγχος και η διαπίστωση του εάν αυτή ήταν επιτυχής, δηλαδή εάν υπάρχει εγκυμοσύνη», συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Επί ανάγκης χορήγησης περαιτέρω αδείας για ιατρικούς λόγους (όπως επί επαπειλούμενης κύησης), δύναται να χορηγηθεί αναρρωτική άδεια», ανέφερε.

«Για δυσχέρειες που τυχόν προκύψουν», υπογράμμισε, «λόγω της ανάγκης μετακίνησης από απομακρυσμένη φρουρά προς το Κέντρο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στο οποίο υλοποιείται η διαδικασία, δύναται να εξετάζονται κατά περίπτωση και να λαμβάνονται αντίστοιχα διοικητικά μέτρα».

«Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει το σύνολο των διευκολύνσεων του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπόκειται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν χρήζει επί του παρόντος περαιτέρω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί μελλοντικά, θα υλοποιηθεί κατόπιν εμπεριστατωμένων επιτελικών μελετών από τα Γενικά Επιτελεία», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα