Site icon NewsIT

Πώς θα πιάσουν στη “φορολογική φάκα” τους ελ. επαγγελματίες – Όλη η εγκύκλιος

10.07.2013 | 07:07
Πώς θα πιάσουν στη “φορολογική φάκα” τους ελ. επαγγελματίες – Όλη η εγκύκλιος

Αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και για τις δαπάνες διαβίωσής τους θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία οι φορολογούμενοι, επιτηδευματίες ή μη που θα ελέγχονται με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη παρέχει οδηγίες προς τις εφορίες σχετικά με την διαδικασία των ελέγχων. Έτσι όπως διευκρινίζεται οι φορολογούμενοι θα καλούνται με επιστολή της εφορίας να συμπληρώσουν δύο έντυπα.

Το πρώτο είναι το έντυπο με όλα τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα παρέχουν αναλυτική κατάσταση των στοιχείων αυτών καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία των δαπανών που σχετίζονται με αυτά. Και το δεύτερο είναι το ερωτηματολόγιο με τον τρόπο διαβίωσή τους και των υποχρεώσεων τους (δαπάνες κ.ά). Μάλιστα, όπως προκύπτει, ακόμη και τον αριθμό παροχής υδροδότησης θα πρέπει να δίνουν στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο στόχαστρο φορολογικών ελέγχων. Έτσι οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν ο φορολογούμενος έχει γεμίσει… πισίνα με νερό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ελεγχόμενοι θα καλούνται να να δηλώσουν τους αριθμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τα ποσά που πλήρωσαν γι’ αυτούς. Επίσης τους αριθμούς των καρτών που διαθέτουν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους καθώς και τις δαπάνες που έκαναν μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τα ποσά που δαπάνησαν για την εξυπηρέτηση δανείων.

Καλούνται επίσης να δηλώσουν τα ποσά που καταβάλουν για ασφάλιστρα σε προγράμματα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης και ακινήτων, σε δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, ακόμη και τις υποχρεώσεις προς τρίτους όπως για παράδειγμα διατροφή συζύγου.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αν οι ελεγχόμενοι δεν συνεργάζονται με την εφορία θα πληρώνουν πρόστιμο από 1.000 ως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα παραπάνω αφορούν κυρίως αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών επειδή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με τον τρόπο διαβίωσής τους. Επίσης, θα υπάρχει ένα τυχαίο δείγμα ελέγχου ενώ θα αξιοποιούνται και καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Δείτε εδώ τα έντυπα που θα συμπληρώνουν οι ελεγχόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Σαρωτικές οι αλλαγές στη φορολογία – Τι προβλέπεται και τι αλλάζει για τη φορολόγηση των Ελλήνων

Εγκύκλιος για το τί να κάνετε με τους τόκους στις φορολογικές δηλώσεις

 Φορολογικές δηλώσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version