Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Πώς θα σωθούν τα αυθαίρετα – Οι επτά αλλαγές στις ρυθμίσεις

Πώς θα σωθούν τα αυθαίρετα – Οι επτά αλλαγές στις ρυθμίσεις

– Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για 60.0000 ιδιοκτήτες
– Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων προβλέπει επίσης το σχέδιο του ΥΠΚΕΑ
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των δόσεων στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων
– Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για τις νέες ρυθμίσεις και το προεδρικό διάταγμα για το «φακέλωμα» όλων των κτιρίων

Με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων τα ταμεία του κράτους δε γέμισαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί σε άλλες λύσεις και τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές για τα αυθαίρετα.

Θα προβλέπει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων – μέσα σε 10 χρόνια – και ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που δεν μπορούν σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους επειδή δε διαθέτουν δημόσια έγγραφα αποδεικτικά του χρόνου ανέγερσης των κτισμάτων τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Με τις νέες ρυθμίσεις νομιμοποιούνται όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις σε κτίρια με οικοδομική άδεια, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των δόσεων στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.
Πρώτη κατηγορία: αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια
Δεύτερη κατηγορία: οι αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια – σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου – όπου τίθεται ένα πλαφόν στην υπέρβαση
Τρίτη κατηγορία: τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια

Οι επτά αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι:

1. Οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις
Είναι οι αλλαγές στα μπαλκόνια, οι αλλαγές στη θέση της κουζίνας, οι πέργκολες, η αλλαγή ανοιγμάτων, η εξωτερική μόνωση, η οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης με φυτά, οι αντλητικές εγκαταστάσεις, η υπέρβαση περίφραξης. Όσοι τις έχουν κάνει μπορούν όποτε θέλουν να τις δηλώσουν και να τις νομιμοποιήσουν. Κόστος: 500 ευρώ

2. «Κλεισμένοι» ημιυπαίθριοι, πιλοτές και υπόγεια

Αν κάποιος μετέτρεψε πιλοτές, υπόγεια και ημιυπαίθριους σε σπίτι. Εδώ μπαίνει ένα ποσοστό υπέρβασης, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Όποιος δεν υπερβαίνει αυτό το πλαφόν, πληρώνει και νομιμοποιείται. Οι υπόλοιποι, αφού πληρώσουν το πρόστιμο θα τακτοποιηθούν για 40 χρόνια.

3. Παραβάσεις σε πρασιές και ακάλυπτους
Δε θα γίνει καμία νομιμοποίηση, μόνο τακτοποίηση για 40 χρόνια. Για τα κτίρια που δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο τακτοποίησης, που διαρκεί 30 χρόνια. Εδώ εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να γίνει μεταβίβαση και πώληση του ακινήτου με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.

4. Τα ανεγερθέντα πριν το 1975 κτίρια
Θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή έχει χαθεί όλος ο φάκελος. Η νομιμοποίηση γίνεται με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ, μια απλή τεχνική έκθεση από τον μηχανικό και την υποβολή μιας αίτησης από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν από το 1983 θα πληρώνουν προκειμένου να νομιμοποιηθούν το 2% του προβλεπόμενου προστίμου.

5. Τα πρόστιμα και οι ρυθμίσεις
Δεν αναμένεται κάποια μείωση αλλά στο υπουργείο εξετάζουν αν μπορούν να γίνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

6. Το ηλεκτρονικό «φακέλωμα»
Θα καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα και σε βάθος δεκαετίας θα «φακελωθούν» όλα τα κτίρια.

7. 60.000 ιδιοκτήτες
Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα – όπως είναι οι αεροφωτογραφίες – που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου. Μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμοι όλοι οι ορθοφωτοχάρτες. Έτσι θα υπάρχει αφενός η αποτύπωση όλου του δομημένου χώρου στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011. Δε θα γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.

Το σχέδιο νόμου με όλες τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να αναρτηθεί στις επόμενες ημέρες στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και για το Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει το «φακέλωμα» όλων των κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι ρυθμίσεις για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους

Μέχρι την Άνοιξη η οριστική λύση στα αυθαίρετα

Γκρεμίζουν 3.300 αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με νέο σχέδιο

Παράταση μέχρι 31 Μαΐου για τα αυθαίρετα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε