Ελλάδα

Πως το μπλακάουτ άφησε ανοχύρωτο το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας

Το μπλακάουτ που προκλήθηκε από την έκρηξη του μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο, άφησε για τουλάχιστον δύο ώρες το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας χωρίς ηλεκτρονικά μέσα φύλαξης, σημαίνοντας ταυτόχρονα συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της ΕΛΑΣ. Πολλά ερωτήματα για τις αστοχίες που διαπιστώθηκαν.

Η σοβαρότητα της κατάστασης που προέκυψε από τη στιγμή που το σκοτάδι κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, αποδεικνύεται και από τη φυσική παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα που τη συνόδεψε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι δύο τους έμειναν στους χώρους του μουσείου έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν η απενεργοποίηση των «ηλεκτρονικών ματιών» του μουσείου τα οποία σαρώνουν όλους τους χώρους εντός κι εκτός αυτού, προκειμένου να «συλλάβουν» πιθανούς εισβολείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από τη στιγμή που το μπλακάουτ χτύπησε την Αττική, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του, αμέσως ειδοποίησε τους αρμόδιους λέγοντας τους, ότι δεν λειτουργούν οι οθόνες στο κέντρο ελέγχου των καμερών ασφαλείας. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βλέπουν οι άνδρες ασφαλείας online εικόνα.

Οι συναγερμοί όπως αναφέρουν πηγές στο newsit.gr, δεν είχαν βγει off, καθώς υποστηρίζονται από ειδικές μπαταρίες που τους κρατούν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι συνέβη με τη γεννήτρια που υπάρχει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν έδωσε τη λύση με την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του. Έτσι δύο είναι τα πιο πιθανά σενάρια:

To επικρατέστερο είναι να μην δούλεψε καθόλου η γεννήτρια ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην μπόρεσε σηκώσει το… βάρος όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Όπως και να έχει κάτι δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος χώρος με τις πιο πλούσιες συλλογές εκθεμάτων να μείνει εκτεθειμένος για δύο ώρες.

Αστυνομικοί σε ρόλο «συναγερμού»

Το ρόλο των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας κλήθηκαν να αναλάβουν οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι μετά από εντολή που πήραν έσπευσαν να δημιουργήσουν μια απροσπέλαστη ζώνη γύρω από αυτό. «Μαζεύτηκαν 100 αστυνομικοί και πάνω, βεβαίως, γιατί με το που με ειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας, που τον είχε ειδοποιήσει, όπως έπρεπε να γίνει, η αρμόδια Αρχιφύλακας, επικοινώνησα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Λευτέρη Οικονόμου, τον οποίο πραγματικά ευχαριστώ για την άμεση αντίδρασή του, και μέσα σε μερικά λεπτά, γύρω από το Εθνικό Μουσείο είχαν προστρέξει δυνάμεις, δημιουργώντας μία αλυσίδα ασφαλείας», είπε η κυρία Μενδώνη στο Mega και πρόσθεσε: «όταν ένα μείζον μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο στο επίπεδο των συλλογών του, έστω και για ελάχιστο χρόνο μένει με πλημμελή φύλαξη, είναι το στοιχειώδες καθήκον μας, και αυτό έπραξε και ο Υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, και η αστυνομία. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκαναν κλοιό γύρω από το μουσείο».

Έτσι το υπουργείο Πολιτισμού διέταξε να πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις για την άψογη λειτουργία των συστημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής: “Το blackout που δημιουργήθηκε στην Αττική, λόγω της έκρηξης στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, διέκοψε, σε πολλές περιοχές του κέντρου, την ηλεκτροδότηση. Η διακοπή αυτή δημιούργησε πρόβλημα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ωστόσο, πέραν του blackout της ΔΕΗ, υπήρξαν, προφανώς, και άλλες αστοχίες οι οποίες άφησαν το ΕΑΜ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό blackout. Η μη λειτουργία των ηλεκτρολογικών συστημάτων του δημιούργησε θέμα ασφαλείας, παρά την παρουσία της νυκτερινής φύλαξης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ειδοποίησε αμέσως τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρη Οικονόμου, ώστε να δημιουργηθεί αλυσίδα ασφαλείας από αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Μουσείο. Ταυτόχρονα, έσπευσε στο Μουσείο με το γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, ώστε να ενημερωθούν για τις αιτίες του προβλήματος, να γίνει έλεγχος των συστημάτων και άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων.

Από στις 2 π.μ. σήμερα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα φωτισμού και ασφάλειας, ενώ, από νωρίς το πρωί, γίνεται διεξοδικός έλεγχος για την επίλυση των αστοχιών που κατεγράφησαν».

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα