Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ποτέ η Κομισιόν δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων λιμενικών

Ποτέ η Κομισιόν δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων λιμενικών

Ως κομβικό σημείο για το προσφυγικό, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς την συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία. Διευκρίνησε ωστόσο, ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς, για το αν η Επιτροπή έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δημιουργήσει ζώνες διέλευσης (transit zones) για τους πρόσφυγες στα σύνορά της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι κάτι που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ήδη εφαρμόζεται στα αεροδρόμια. Όσον αφορά όμως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ένα μέτρο το οποίο νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές, εξετάζει υπό ποιές προϋποθέσεις τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε