Ελλάδα

Πού δείχνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου του

Αν έχεις περάσει από την Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τον εντυπωσιακό ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι εκεί. Επιβλητικός.

Δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία και είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής. Είναι μάλιστα ο πρώτος έφιππος ανδριάντας της νεοελληνικής γλυπτικής.

Το 1884, οι Ναυπλιώτες συγκεντρώνουν ένα ποσό για τη δημιουργία ενός ανδριάντα του. Μετά από την προκήρυξη διαγωνισμού αναθέτουν την κατασκευή στον μεγάλο γλύπτη Λάζαρο Σώχο.

Ο Σώχος αφού έκανε την απαραίτητη έρευνα αποφάσισε να αποτυπώσει τον ήρωα με την αυθεντική του μορφή.

Ωστόσο μετά από αντιδράσεις τελικά τον υποχρέωσαν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης να φοράει μια περικεφαλαία.

Έκανε μια αριστουργηματική απόδοση όλων των μορφών του αγάλματος. Πρόσεξε κάθε λεπτομέρεια των αναλογιών αλόγου και αναβάτη. Μελέτησε μάλιστα πρόσωπα των εν ζωή συγγενών του και χρησιμοποίησε εκμαγείο που είχε ληφθεί από τη σορό του Κολοκοτρώνη.

Δημιούργησε έναν ανδριάντα εμβληματικό και συμβολικό ταυτόχρονα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόπλασμα δουλεύτηκε ανάμεσα στα 1891-1895 στο Παρίσι και βραβεύτηκε πριν καν φτάσει στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν οστά και κρανίο σε δύσβατο σημείο στα Ιωάννινα – Φαίνεται πως ανήκουν στον Σλοβάκο φοιτητή που είχε εξαφανιστεί το περσινό καλοκαίρι
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα οστά ανήκουν στον 23χρονο Σλοβάκο φοιτητή ο οποίος είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 2024
Ιωάννινα
Με πλούσιο ποινικό παρελθόν ο 42χρονος Αιγύπτιος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Καλλιθέα – Ήταν καταχωρημένος με 5 διαφορετικά επίθετα
Ούτε με 1, ούτε με 2, αλλά με 5 διαφορετικά επίθετα ήταν καταχωρημένος στη βάση δεδομένων των ελληνικών αρχών ο 42χρονος Αιγύπτιος. Την...
Ο 42χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλλιθέα 4