Site icon NewsIT
08:20 | 29.11.11

“Πραξικόπημα” στην Ευρώπη – Το Βερολίνο θέλει να ελέγχει τους προϋπολογισμούς

“Πραξικόπημα” στην Ευρώπη – Το Βερολίνο θέλει να ελέγχει τους προϋπολογισμούς
Newsit Newsroom

Επτασφράγιστο μυστικό κρατούν Γερμανία και Γαλλία το περιβόητο σχέδιό τους για τη διάσωση της ευρωζώνης, όμως όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται παρά για γαλλογερμανική μάχη και όχι κοινό μέτωπο.

Το Βερολίνο κινείται μόνο του. Γνωρίζοντας ότι χωρίς τη δική του συγκατάθεση δεν κινείται τίποτα στην ευρωζώνη πιέζει για να πετύχει το στόχο που δεν είναι άλλος από τον πλήρη έλεγχο από τη Γερμανία όλης της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο κουνάει το χαρτί του ευρωομόλογου και πιέζει για αλλαγή των συνθηκών. Κύριος στόχος ο έλεγχος των οικονομικών όλων των χωρών από ένα διευθυντήριο με βάση τα μέτρα και τα σταθμά της Γερμανίας.

Ακόμη και η μέχρι χθες συνδεδεμένη στο άρμα της Μέρκελ Φινλανδία δείχνει να αντιδρά στο σχέδιο καθώς όπως έχει αφήσει να διαφανεί το Βερολίνο θέλει να επιβάλει αυστηρή πειθαρχεία. Η επιβολή θα έρθει μόνο μέσω άμεσου ελέγχου και ο άμεσος έλεγχος δεν μπορεί να γίνει γενικά και αόριστα από τα σημερινά όργανα.

Η Κομισιόν θα πρέπει να αποκτήσει υπερεξουσίες. Να παίρνει τους προϋπολογισμούς των κρατών πριν καν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, να κάνει τον έλεγχο και ύστερα να τους εγκρίνει ή να τους απορρίπτει κατά περίπτωση.

Αυτή τη στιγμή όλοι μιλούν για ανατροπή της συνθήκης του Μάαστριχτ η οποία ούτως ή άλλως προβλέπει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ανατροπή (βελτίωση κατά τους Γερμανούς) της συνθήκης θα σημάνει περαιτέρω παραχωρήσεις από τα κράτη.

Οι Γερμανοί ήδη μέσω Σόιμπλε δείχνουν το δρόμο.

Κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρεί το χρέος κάτω από το 60%, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δημιουργεί ένα fund που θα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Ένα ανάλογο fund έχει προταθεί στην περίπτωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του κουρέματος. Ένα διευθυντήριο το οποίο θα αναλάβει την κρατική περιουσία και θα την “αξιοποιήσει”.

Δηλαδή οι χώρες θα δεχθούν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τους από μια ανώτερη αρχή που θα αναλάβει να διατηρήσει το χρέος τους σε βιώσιμα επίπεδα…

Αυτό από μόνο τους αρκεί για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Το σενάριο περί ευρωζώνης δύο ταχυτήτων ή “διπλής” ευρωζώνης χωρισμένης σε κράτη με υψηλό χρέος και μη φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο αυτό μοιάζει με παιχνίδι διαπραγματεύσεων.

Μοιάζει με ένα σενάριο το οποίο έπεσε στο τραπέζι για να αποσυρθεί και να πάμε σε άλλη λύση, την παραπάνω, η οποία ήταν από την αρχή ο στόχος.

Της δημιουργίας δηλαδή ενός διευθυντηρίου που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο με συνταγή … Βερολίνου.

Ακόμη ωστόσο το πλήρες σχέδιο δεν έχει διαφανεί. Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι δυο υπουργοί οικονομικών δεν φαίνεται ότι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στο σημερινό Eurogroup, αντίθετα όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όλοι θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις… από ποιον άλλο από την Άγκελα Μέρκελ τον Δεκέμβριο

Διαβάστε επίσης:
Αυτά είναι τα σχέδια για τη νέα Ευρώπη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version