Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει επισκεφθεί ως Βασίλισσα η Ελισάβετ. Και η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωτότοκου γιού της Πρίγκιπα Καρόλου έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν θεωρείται τυχαία ιστορική.
Η “παγωμάρα” εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας απέναντι στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ πίσω. Όταν, ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου που γεννήθηκε ως πρίγκιπας στην Κέρκυρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κακήν κακώς την χώρα μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1923 μαζί με τον πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα ο οποίος πολέμησε τους Τούρκους και τελευταία στιγμή απέφυγε την εκτέλεση. Οι σχέσεις με την βασιλική οικογένεια επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν οι Έλληνες αποφάσισαν την κατάργηση της Μοναρχίας το 1974.
Ο Κάρολος σε μια επίθεση αγάπης προς την Ελλάδα, που δεν πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση υποκριτική θα επιχειρήσει να σπάσει τον πάγο και να δείξει ότι υπάρχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που αγαπούν την Ελλάδα. Δεν είπε τυχαία ότι η Ελλάδα είναι στο αίμα του και θύμισε πόσο τυχερός είναι που έχει έρθει στην χώρα μας τόσες φορές.
Πρέπει επιτέλους το Μπάκινγχαμ να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα
Εδώ το έκανε ο Κωνσταντίνος. Αυτό αναφέρει στον Guardian ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστόουν που είναι επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics. Εξηγεί ότι η επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση του οίκου των Γουίνδσορ να αφήσουν πίσω το παρελθόν αφού ακόμα και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα εδώ και καιρό. Η επίσκεψη Καρόλου και Καμίλας γίνεται μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης και έτσι τερματίζει μια παύση 45 ετών στην ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η επίσκεψη θα είναι ισοδύναμη αυτής αρχηγού κράτους
Για 48 ώρες το ζεύγος θα μείνει στην Αθήνα και η αντιμετώπισή τους θα είναι αντίστοιχη σε αυτήν που έχουν οι αρχηγοί κρατών. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος φέτος γίνεται 70 έχει αναλάβει όλα τα καθήκοντα της μητέρας του στο εξωτερικό. Μάλιστα, με την Βρετανία να είναι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ ο Πρίγκιπας Κάρολος θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της χώρας του. Πρώτος στόχος, όπως λένε βρετανοί διπλωμάτες είναι η ενδυνάμωση της φιλίας και των σχέσεων των δυο χωρών.
Η αγάπη του Καρόλου για την Ορθοδοξία
Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει χτίσει εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα. Διακοπές τώρα και στο παρελθόν αλλά και η αγάπη του για την μελέτη των θρησκειών και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία και οι συχνές ιδιωτικές επισκέψεις στο Άγιο Όρος το μαρτυρούν αυτό. Όπως και η συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Κάρολος είναι εκείνος που έβγαλε σε δημοπρασία πίνακές του για να συνεγκεντρώσει χρήματα για την διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών στην αγαπημένη του Μονή Βατοπεδίου στον Άθω. Άλλωστε η γιαγιά του Αλίκη ήταν καλόγρια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.
Στο αφιέρωμα του Guardian υπάρχει η εξής σημείωση: «Το ότι έλαχε σε μια αριστερή κυβέρνηση να φιλοξενήσει το Πριγκιπικό ζευγάρι δεν έχει περάσει ασχολίαστο από πολλούς. Όμως, ο ενθουσιασμός είναι κάτι παραπάνω από ορατός, σημειώνει η εφημερίδα, αφού η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα θα ραφτεί από γνωστό οίκο μόδας για να τους τιμήσει στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με πληροφορίες από τον Guardian