Σάββατο, 30 Νοε.
17oC Αθήνα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός ο μόνος δρόμος για το τέλος της πανδημίας κορονοϊού

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός ο μόνος δρόμος για το τέλος της πανδημίας κορονοϊού

Για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας πως: «Στο χέρι μας είναι η λύση για τον τερματισμό της πανδημίας, καθώς ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει γρήγορα και με ασφάλεια στο τέλος της».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συμπλήρωσε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού». Τονίζει πως για τον ίδιο και τον Οργανισμό «η πρώτη σημαντική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» είναι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού.

«Το παράδειγμα των εμβολιασμών, όπου η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η σωστή ενημέρωση αποτελεί σύμμαχο για τη θετική ανταπόκριση των πολιτών, είναι πράγματι ένα καλό παράδειγμα» για την ευθύνη και την υποχρέωση του ΕΟΔΥ να ενημερώσει στοχευμένα και τεκμηριωμένα τους πολίτες για αυτά τα θέματα, προσθέτει.

«Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας», επισημαίνει και αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» αυτής της πολιτικής.

ΜΕΘ Covid στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρεται και στον σχεδιασμό του για τις κλίνες ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω της πανδημίας. Όπως εξηγεί, η κατάσταση «επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από την αντικειμενικά καλή εικόνα που έχουμε αυτήν τη στιγμή από τη λειτουργία των σχολείων, η οποία είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί».

Για τη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζει πως «κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, ίσως κάποια πράγματα θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα αν γίνονταν διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό. Πλέον, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων».

Ερωτηθείς για εάν ο ΕΟΔΥ «ταυτίστηκε» με την πανδημία, με αποτέλεσμα να μην προβληθούν επαρκώς άλλα σημαντικά θέματα, απαντά ότι αυτό συνέβη, αλλά τονίζει πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μέσα από την προσπάθεια που έγινε όλο αυτό το διάστημα έχει αλλάξει θετικά η προσέγγιση απέναντι στη δημόσια υγεία και αυτό είναι σημαντική βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΕΟΔΥ τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, μιλώντας για τις πολιτικές πρόληψης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ο κ. Ζαούτης εκτιμά πως οι πετυχημένες πολιτικές πρόληψης φέρνουν εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν στην ουσιαστική ενδυνάμωση του συστήματος υγείας, «ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται το κράτος και να “μπαλώνει τρύπες” αφότου έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα». «Ακούμε πολλούς να φωνάζουν για περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό, αλλά αυτό συμβαίνει αφού έχει προκύψει το πρόβλημα. Δεν είναι προτιμότερο, εκεί τουλάχιστον που είναι εφικτό, να επενδύσουμε στην πρόληψη για να μην… τρέχουμε όταν είναι αργά;», καταλήγει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις