Ελλάδα

Πρόεδρος ξενοδόχων στο newsit.gr: Χωρίς διακρατικές συμφωνίες ο τουρισμός είναι στον αέρα

Χωρίς διακρατικές συμφωνίες, η οποία θα προβλέπει τα πάντα για τις μεταφορές και την φιλοξενία στην μετά κορονοϊό εποχή, είναι αβέβαιος ο “εισαγόμενος” τουρισμός στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ακόμα και τα πρωτόκολλα που θα επιβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων ν’ ανακοινώσει η κυβέρνηση, χωρίς μια βατή διακρατική συμφωνία που να υπόσχεται κυρίως την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά για φέτος το καλοκαίρι.

«Μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις έχουμε δρόμο μπροστά μας γιατί πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τις διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα για παράδειγμα προτείνει τεστ Covid-19 στη χώρα προέλευσης, οι υπόλοιπες χώρες τι προτείνουν (;). Θεωρώ πως τέλος Μαΐου η αγορά θα πάρει τις αποφάσεις της» αναφέρει ο Γρηγόρης Τάσιος.

Click4More Κορονοϊός και διακοπές: Ρεσεψιόν με plexiglass, πισίνα με βάρδιες και υπαίθριο check in στα ξενοδοχεία

Και προσθέτει: «Πρέπει να υπάρξει διακρατική συμφωνία, η οποία να είναι βατή ώστε να μπορέσει κι ο κόσμος να ταξιδέψει κι εμείς να δουλέψουμε. Είναι δύσκολη εβδομάδα και έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Είμαστε ακόμα στο στάδιο μέρα μέρα στα θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πρέπει να δούμε την συμφωνία μεταξύ των κρατών, τις ανακοινώσεις και τα πρωτόκολλα που θα επιβληθούν ν ακολουθήσουμε, ώστε να δούμε πως θα λειτουργήσουν και αν μπορούν θα λειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα».

Σχετικά με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας εντός των ξενοδοχειακών μονάδων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αναφέρει:

«Η κυβέρνηση έχει αυτή την στιγμή τις προτάσεις μας σχετικά με τη νέα λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, που ελήφθησαν βάση ρεαλιστικών στοιχείων σε συνδυασμό με τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και το ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος και περιμένουμε να αποφασίσει. Όπως δείχνουν οι ενδείξεις αυτό που θέλει να δει πρώτα είναι το πλαίσιο πρωτοκόλλου, που θα ανακοινώσει λογικά αύριο η ευρωπαϊκή επιτροπή, σε σχέση με τις μεταφορές και την φιλοξενία. Η εκτίμηση μου είναι πως μέχρι την Παρασκευή ίσως έχουμε κάποιες επίσημες ανακοινώσεις. Εκεί θα δούμε τι μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Εκτός όμως από την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τους νέους ξενοδοχειακούς κανόνες υπάρχουν κι άλλα σοβαρά θέματα που θα κρίνουν το άμεσο μέλλον του κλάδου.

«Το σίγουρο είναι ότι θα βγει ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Όμως κι αυτό δεν θα λέει κάτι καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπουν περισσότερες στη διαδικασία των κεφαλαίων κίνησης. Μέχρι στιγμής 1 στις 2 επιχειρήσεις συνεχίζει να μην χρηματοδοτείται εξαιτίας των κριτηρίων, για τα οποία δεν ευθύνεται απόλυτα η κυβέρνηση, καθώς είναι αυτά που προέρχονται από την εγγυοδοσία σε σχέση με την ευρωπαϊκή ένωση. Άρα χρειάζεται άλλου είδους εργαλεία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει όλο αυτό γιατί και τα πρωτόκολλα να έρθουν χωρίς λεφτά πως θ ανοίξει ο κάθε ένας από εμάς την επιχείρηση του;»

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα