Η χαλαρότητα και ενδεχόμενο άνοιγμα πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ένα πιο σκληρό ουσιαστικά lockdown αμέσως μετά, προειδοποιεί καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για κορονοϊό Ηλίας Μόσιαλος.
«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δε΄τίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
«Είμαστε σε μια καμπή, βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο.
Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη», πρόσθεσε ο κος Μόσιαλος και εξήγησε ότι συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.
«Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σχολιάζοντας το ζήτημα των ιατρικών δεδομένων για την πορεία της πανδημίας σε σχέση με την οικονομική στενότητα που επιφέρουν για την Ελλάδα (και όχι μόνο) τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο κος Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ειδικά για την χώρα μας εάν βελτιωθεί η κατάσταση τα μικρά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν.
Μεγάλη προσοχή στη Βόρεια Ελλάδα
Όσον αφορά ειδικότερα την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.
«Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.
«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο»
Αναλυτικότερα ο καθηγητής του London School of Economics δήλωσε πως κατά την γνώμη του η κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να περιμένει να δει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και να κρίνει ανάλογα για το εάν πρέπει να ανοίξουν καταστήματα.
«Προφανώς θα σταθμίσουν αυτά και θα σταθμίσουν επίσης τις αντοχές της κοινωνίας» συνόψισε μεταξύ άλλων.