- Την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 - Κόντρα σε τρόϊκα και... επιφυλάξεις θα γίνουν οι φοροελαφρύνσεις - Αλλαγή ρότας των δανειστών που πλέον δείχνουν... διαλλακτικοί - Αποκατάσταση μισθών σε ένστολους μετά από 6 χρόνια... ύφεσης - Πως βοηθά η γαλλική "επανάσταση" τους ελληνικούς στόχους
Παρά τις επιφυλάξεις και σε ορισμένες περιπτώσεις την αντίθεση της τρόικας, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όλες τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει.
Πάντως, είναι γεγονός ότι οι δανειστές σε αυτή την αξιολόγηση –πολύ πιθανό η τελευταία με αυτή τη μορφή και αυτή τη σύνθεση- δείχνουν περισσότερο διαλλακτικοί και συγκαταβατικοί, αντιλαμβανόμενοι πιθανόν το πολιτικό κόστος που θα έχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες και σκληρές για την κοινωνία επιλογές.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι πως πολλά μεγέθη και πολλές ρυθμίσεις αποφασίζονται ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την τρόικα όπως έγινε και το Σάββατο στην συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει “κλείσει”, με τους δανειστές να μην έχουν πει ούτε ναι ούτε όχι στις ελληνικές προσβλέψεις. Θα προβλέπει πλεόνασμα πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα, ενώ τη Δευτέρα το πρωί ενδεχομένως θα ληφθούν κρίσιμες τελικές αποφάσεις.
Πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όπως προαναφέρθηκε με τη συναίνεση ή όχι της τρόικα να ενσωματώσει της φοροελαφρύνσεις, καθώς και το πρώτο πακέτο της αποκατάστασης μισθολογικών περικοπών σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ένστολοι, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και τέσσερα χρόνια επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως λένε στην κυβέρνηση το έργο της Αθήνας διευκολύνεται σε κάποιο βαθμό και από το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την “ανταρσία” της Γαλλίας που αποφάσισε να συμμορφωθεί μεν με τους στόχους του Συμφώνου αλλά σταδιακά έως το 2017.
Πεδίο διαπραγμάτευσης αποτελεί ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, με πληροφορίες από το ελληνικό στρατόπεδο να αναφέρουν πάντως, πως η κατάθεση του προσχεδίου γίνεται με την ανοχή της τρόικα, ενώ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το Νοέμβριο.
Με το προσχέδιο αρχικά και τον προϋπολογισμό του 2015 τελικά θα επιχειρηθεί η μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία.
Γι΄ αυτό η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο πακέτο των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει το τέλος της σκληρής λιτότητας των τελευταίων ετών.
Η αρχή λένε στο οικονομικό επιτελείο έγινε με τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στο 1,05 – 1,15 ευρώ ανά λίτρο την τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου, έναντι 1,26 στο τέλος του περασμένου Απριλίου.
Στο προσχέδιο θα περιληφθεί επίσης η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015, η νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Παράλληλα θα προβλέπεται η μερική αποκατάσταση των αποδοχών στους ένστολους, από το Νοέμβριο με αυξήσεις από 4 έως 232 ευρώ ανάλογα με το βαθμό καθώς και η σταδιακή πληρωμή των αναδρομικών, από τον Αύγουστο του 2012 που επιβλήθηκαν οι περικοπές έως το φετινό Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά οι 4 μεγάλες παρεμβάσεις στη φορολογία είναι:
1. Ρύθμιση οφειλών. Αποτελεί σημαντική ανάσα για περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους έως 100 μηνιαίες δόσεις ενώ για μεγαλύτερα χρέη η αποπληρωμή τους θα μπορεί να φθάνει τις 72 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται με έκπτωση έως 90% στις προσαυξήσεις αλλά και με μείωση του επιτοκίου.
2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Προβλέπεται διατήρηση της έως και το 2016 αλλά μείωση της κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό πρακτικά θα φέρει όφελος:
– 39 έως 60 ευρώ, για εισοδήματα μεταξύ 13.000 – 20.000 ευρώ.
– 138 έως και 300 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
– 495 έως και 900 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
– 1.440 ευρώ και άνω για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
3. Φορολογικοί συντελεστές: Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι πιθανόν από την επόμενη χρονιά ο συντελεστής να πέσει από το 26% στο 20%.
4. ΦΠΑ: Η κυβέρνηση δεν συζητά την αλλαγή του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίας, γιατί θεωρεί ότι το μέτρο αποδείχθηκε πετυχημένο.Στο τραπέζι παραμένει η ευρύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ με την Αθήνα να απορρίπτει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Mάχη” για τις ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό
Συμφωνία με τρόικα: Πέφτουν στην οικοδομή 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Αιφνιδιαστικό ντου του ΠΑΜΕ στο ΥΠΟΙΚ (ΦΩΤΟ και VIDEO)
Μοσκοβισί: Κατανοώ το θυμό της Ελλάδας για την τρόικα – Θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί