Κυριακή, 17 Νοε.
11oC Αθήνα

Προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιόλογων – Τι ζητούν οι γιατροί για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία

Προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιόλογων – Τι ζητούν οι γιατροί για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια για να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε αναισθησιολόγους στα δημόσια νοσοκομεία. Σημειώνεται πως η έλλειψη στην συγκεκριμένη ειδικότητα δεν παρατηρείται μόνο στην χώρα μας αλλά και στη Βρετανία. Οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες της Ελλάδας προτείνουν τις δικές του προτάσεις για να καλυφθούν οι θέσεις.

Η πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων υποψήφιων αναισθησιολόγων, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν δυσαναπλήρωτα κενά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από τη Θεσσαλονίκη, η οποία τόνισε πως για να λυθεί το πρόβλημα έχει επαφές με τους αναισθησιολόγους σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας.

«Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για θέσεις αναισθησιολόγων παντού όπου μας χρειάζονται. Και ελπίζουμε ότι θα έχουμε. Προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε βοηθήσουμε, κατ’ αρχήν το «Ιπποκράτειο» που έχει το μεγαλύτερο θέμα αλλά και όλα τα νοσοκομεία», δήλωσε η ίδια.

Αναισθησιολόγοι: Εκπαιδεύονται νέοι γιατροί – Στη μάχη και οι ιδιώτες

Παράλληλα σημείωσε πως το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων είναι διαχρονικό, όμως, αυτή τη φορά -όπως είπε- δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, ώστε περισσότεροι νέοι γιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Ωστόσο, θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν οι ειδικευόμενοι την εκπαίδευσή τους.

Στο μεταξύ, αρωγοί στην προσπάθεια κάλυψης των κενών τάσσονται και οι ιδιώτες της Θεσσαλονίκης.

«Είχαμε μια συνάντηση πριν από λίγες μέρες, ζητήσαμε από κάθε ιδιωτική κλινική οκτώ εφημερίες το μήνα για το «Ιπποκράτειο» και μας τις δίνουν. Οπότε είναι και αυτό ένα προϊόν συνεργασίας που είναι σημαντικό», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Βρετανία: 8 εκατ. χειρουργεία καθυστερούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Την ίδια στιγμή, ακόμη και στη Βρετανία – χώρα που απορροφά μεγάλο μέρος των γιατρών της Ευρώπης και με πολύ μεγαλύτερους μισθούς – 8 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις καθυστερούν ή αναβάλλονται ετησίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Κι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί έως το 2040, εάν δεν αναστραφεί σύντομα.

Είναι γνωστό πως η ειδικότητα αυτή είναι απαραίτητη στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Έτσι, με την έλλειψη γιατρών, εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο δεν θα γίνονται στην ώρα τους έως το 2040, εκτός εάν παραμείνουν στην ενεργό δράση γιατροί που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Έκθεση με προτάσεις -τις οποίες συνέταξε η Ένωση Αναισθησιολόγων της Βρετανίας- συνιστά στο υπουργείο Υγείας της χώρας να αλλάξει μεταξύ άλλων τη νομοθεσία, ώστε να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία οι αναισθησιολόγοι και να είναι μικρότερες σε χρονική διάρκεια οι εφημερίες τους, ώστε να μην κουράζονται, καθώς πρόκειται για ηλικιωμένους εργαζόμενους.

Τι προτείνουν οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες της Ελλάδας

Τις προτάσεις τους καταθέτουν και οι Αναισθησιολογικές Εταιρείες* της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προτάσεις οι οποίες προέκυψαν μετά από κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν οι Επιστημονικές Εταιρείες, στην διάρκεια του «22ου Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας».

Η εισήγηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση της δραματικής έλλειψης των Αναισθησιολόγων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιλαμβάνει τις εξής βασικές επισημάνσεις:

  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους Αναισθησιολόγους ώστε να ισχύσουν και για αυτούς οι προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 26 του Ν. 2519/1997. Δηλαδή:

Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

• Ρύθμιση ώστε, με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας, κάθε ειδικός Αναισθησιολόγος να μπορεί να προσληφθεί, με απλή αίτηση του και τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή του οικείου Αναισθησιολογικού Τμήματος σε Νοσοκομείο ΕΣΥ, σε θέση Επιμελητή Β΄ (εφόσον οι αιτήσεις δεν υπερβαίνουν τις κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου). 1. Αποδέσμευση και άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων της προκήρυξης του 2010 που έχει παγώσει λόγω νομικών κωλυμάτων.

  • Η προσφυγή των Νοσοκομειακών ιατρών στο ΣΤΕ έχει δικαιωθεί για την περικοπή των αποδοχών τους (2012). Αυτό συνεπάγεται την αναδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ ώστε να είναι ανταγωνιστικό προς την ήδη γενικά διαμορφωμένη κατάσταση.
  • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.
  • Να προστεθεί άρθρο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών-Υγείας υπ΄αριθμ. Γ2α /οικ.37824 υπό τον τίτλο –Τροποποίηση της υπ΄αριθμ.Υ4α147881/25.11.2020 «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων» κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄1851)», ΦΕΚ Β΄/αριθμ. φύλλου 2495/236/2020, το οποίο να προβλέπει «ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας» μόνο για τους εργαζόμενους Αναισθησιολόγους σε Νοσοκομεία ΕΣΥ. Το ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας να προβλέπει/καθορίζει ποσό, με το οποίο θα αμείβεται ο υπεύθυνος Αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης του τακτικού πρωϊνού χειρουργείου. Το προαναφερόμενο ποσό θα αφαιρείται από τα κονδύλια εσόδων του Νοσοκομείου, που αντιστοιχούν στο ΚΕΝ κάθε χειρουργικής επέμβασης. Κατόπιν θα μεταφέρεται στο λογαριασμό του ιατρού Αναισθησιολόγου, που αφορά και στον τηρούμενο ειδικό λογαριασμό του Νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Ρύθμιση για την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με επικαιροποιημένες αμοιβές.
  • Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται καθώς πλην της κλασσικής χειρουργικής, απαιτείται με νομοθετική πράξη, η παρουσία του Αναισθησιολόγου σε επεμβατικές πράξεις και χώρους εκτός χειρουργείου. Οι μνημονιακοί νόμοι του 2012 μείωσαν σημαντικά τις οργανικές θέσεις της ειδικότητας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Τα ιατρεία Πόνου τα οποία επίσης στελεχώνονται από Αναισθησιολόγους να περιληφθούν στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων ώστε να αναγνωρισθεί η προσφορά τους στην παροχή Δημόσιας Υγείας.
  • Κάλυψη αστικής ευθύνης για τους Αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο. 9. Η εφαρμογή των οικονομικών κινήτρων του Προεδρικού Διατάγματος υπ αριθμ 131 ΦΕΚ Α 73/25.05.1987 υπό τον τίτλο «Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και Ιατρικών ειδικοτήτων, διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών» ως ισχύει, προβλέπει την Αναισθησιολογία ως Άγονη ειδικότητα και προβλέπει οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών και ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Να θεσπισθεί η επέκτασή των μέτρων αυτών, ώστε να τύχουν εφαρμογής και στους Ειδικευόμενους Αναισθησιολόγους.

*Οι εταιρείες που συμμετείχαν, ήταν οι εξής: Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, Ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας- ESRA HELLAS και Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις