Ελλάδα

Προλάβετε! Μέχρι πότε ισχύει η προθεσμία για εκπτώσεις στα αυθαίρετα!

Μείωση 10% του προστίμου τακτοποίησης στα αυθαιρέτου μέχρι τις 10 Απριλίου. Το παράβολο κοστίζει 250 ευρώ και το πρόστιμο αποπληρώνεται μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Ποια είναι η διαδικασία και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Πότε αυξάνονται τα πρόστιμα και σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρξει “ψαλίδι”.

24 ημέρες απομένουν ακόμη για να εκπνεύσει η προθεσμία με την οποία προβλέπεται έκπτωση 10% επί του προστίμου για τα αυθαίρετα σε όσους υπαχθούν στο νόμο 4495/2017 μέχρι και τις 8 Απριλίου σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου δεν αποκλείεται να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ακόμη μια παράταση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για τα αυθαίρετα, ωστόσο συστήνεται στους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους και αυτό γιατί μετά τη λήξη του νόμου, δηλαδή στις 9 Νοεμβρίου, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς, αφού πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Μέχρι τις 8 Απριλίου, πάντως, θα μπορεί να γίνει τακτοποίηση για αυθαίρετα με έκπτωση 10% ενώ μετά τις 8/4 και έως τις 8 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%. Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20%.

Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει μειωμένο κόστος παραβόλου με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, το οποίο θα ξεκινά από τα 250 ευρώ, αλλά και πληρωμή των προστίμων σε 100 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού του 50% των προστίμων για αυθαίρετα στα οποία θα γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Ακόμη, διαγράφονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης σε περιπτώσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Πλέον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, καθορίζεται ενιαία τιμολόγηση για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των οικοδομικών αποβλήτων, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού των εργασιών ως έργου ή υπηρεσίας.

Όπως αναφέρουν μηχανικοί στον Ελεύθερο Τύπο, ήδη μεγάλη μερίδα πολιτών έχει προχωρήσει στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Άλλοι ιδιοκτήτες πάλι, αναμένουν να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις – δηλαδή τα δασικά αυθαίρετα, καθώς πολλοί εξ αυτών ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρετούχων.

Στις 9 Νοεμβρίου, πάντως, όσοι ιδιοκτήτες δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια αναμένεται να τα βρουν… σκούρα με τους ελεγκτές δόμησης, αφού όπως έχει επικοινωνήσει το ΥΠΕΝ πρόκειται να γίνονται κατεδαφίσεις-εξπρές.

Ειδικότερα, η λήξη του νόμου 4495/17 θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης όποιων αυθαιρέτων βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και δεν έχουν δηλωθεί. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και για τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους, το αρμόδιο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το πρωτόκολλο κατεδάφισης κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες Δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής προστίμων.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που έχει διαφοροποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή (ως προς τις διαστάσεις ή το υλικό, τη θέση ή αν έχουν γίνει επεκτάσεις), τότε σε σχέση με το αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέου πρωτοκόλλου.

Παράβολα προστίμων

Α. 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.
Β. 500 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 100 τ.μ και μέχρι 500 τ.μ
Γ. 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 500 τ.μ και μέχρι 2.000 τ.μ
Δ. 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ.μ και 5.000 τ.μ
Ε. 10.000 ευρώ για κτίριο/χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ

Πότε αυξάνονται τα πρόστιμα

– Αν η τακτοποίηση γίνει έως τις 8 Απριλίου, τότε προβλέπεται έκπτωση στην πληρωμή προστίμων κατά 10%.
– Το ενιαίο πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις του νέου νόμου από τις 9/4/2019 έως τις 08/10/2019.
– Επιβάλλεται αύξηση του προστίμου κατά 20% αν ο ιδιοκτήτης το τακτοποιήσει μετά τις 9 Οκτωβρίου 2019, αλλά και αύξηση κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
– Όσοι τακτοποίησαν τα αυθαίρετα έως τις 09/10/2018 είχαν έκπτωση 20% επί των προστίμων.

Που θα υπάρξει ψαλίδι στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Οι μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα εξακολουθούν να ισχύουν για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και για 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις εκάστοτε περιπτώσεις.

Επίσης το πρόστιμο για τα αυθαίρετα μειώνεται εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης. Ακόμη μειώνονται τα πρόστιμα για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983-1993.

Επίσης αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης. Αυθαίρετα υπόγεια, εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1993. Τέλος δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα