Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (17.03.2021) η Επιτροπή των ειδικών για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εξετάσει το… πότε και πως θα οδηγηθούμε στην άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς.
Με δεδομένη την κούραση των πολιτών από το lockdown των σχεδόν τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αναζητά ένα “κουμπί αποσυμπίεσης” αλλά πάντα με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση. Και ακριβώς αυτό θα εξετάσει η υγειονομική Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίαση της: το χρονοδιάγραμμα του πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς.
Οι ειδικοί θα εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουν τα μέτρα και θα αποφασίσουν που χρειάζονται αλλαγές.
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών αλλά και την κόπωσή τους ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας και lockdown, οι ειδικοί θα εξετάσουν τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων.
Φυσικά, παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, για το τι θα ανοίξει και πότε δηλαδή, θα είναι ο υγειονομικός παράγοντας και η συμβολή που θα έχει η κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως η επιτυχής αντιμετώπιση της κατάστασης και η επιτάγχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους προστασίας και στην άρση των περιορισμών.
Άνοιγμα της οικονομίας με… το χιλιόμετρο
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στόχος της κυβέρνηση είναι το δυνατόν συντομότερα να ανοίξει σταδιακά η οικονομία, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.
Στο τραπέζι συζητείται το άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και πάντως πριν το τέλος του μήνα, με αυστηρούς όρους λειτουργίας. Με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος, και στη συνέχεια και εντός και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου. Παράλληλα συζητείται να υπάρχει ένα χιλιομετρικό περίγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ψωνίζουν οι καταναλωτές.
Στους κόλπους των επιστημόνων διακρίνει κανείς όλο και περισσότερες φωνές να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Τα επιχειρήματα είναι ότι η καραντίνα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αποδίδει, αλλά ούτε και υπάρχουν άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και να είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον κάποιοι επιστήμονες, αλλά και η Κυβέρνηση, προσδίδουν μεγάλη σημασία και στον παράγοντα κόπωση των πολιτών, εκτιμώντας ότι η παράταση του lockdown ίσως να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Παράλληλα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας, με αυστηρούς κανόνες, δεν θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη, τουλάχιστον όχι περισσότερη από σήμερα. Ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης να αυξηθούν τα rapid test. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που σημειώνουν ότι κάθε συζήτηση προς την κατεύθυνση του ανοίγματος δραστηριοτήτων είναι απαγορευτική αυτή τη στιγμή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα από όλους, τότε σε 2 με 3 εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία θα αποκλιμακωθεί και θα είναι “πιο ασφαλής ο δρόμος…”. Ο καθοριστικός πάντως παράγοντας, για όποια απόφαση, θα είναι η δυναμική της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.