"Μάχη" για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια θα δοθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κι αυτό διότι οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, όπως και οι Μητροπολίτες των τριών αυτών Μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δυο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών» προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά το σκέλος εκείνο του νόμου 4356/2015 που επέκτεινε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Αφορμή για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Μητροπολίτες κ.λπ. απετέλεσε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία (ληξιαρχικές πράξεις) των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και καθορίζεται η τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων. Οι Μητροπολίτες ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικά (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη). Μάλιστα, ζητούν η προσφυγή τους να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μεταξύ πολλών άλλων αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι η καθιέρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών, προσβάλλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε άλλο παρά απεριόριστη είναι αλλά υπόκειται στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών.
Επιπλέον, οι Μητροπολίτες επισημαίνουν πως ως χρηστά ήθη νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο και η παραβίαση τους συνδέεται και την προστασίας της οικογένειας όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα και το οικογενειακό δίκαιο (Αστικός Κώδικας). Παράλληλα, υπογραμμίζεται στη προσφυγή ότι η Ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων που ανήκουν στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως με την εν γάμω οικογένεια του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων.
Την ίδια στιγμή, στην προσφυγή με την οποία ζητείται να κριθεί αντισυνταγματική η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, γίνεται αναφορά και στη δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, η οποία σύμφωνα με τους Μητροπολίτες, θα ισοδυναμεί για τον μέσο γονέα και τους εξ’ αίματος συγγενείς των συμβιούντων, με ένα ιδιότυπο καταναγκαστικό κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων εξ’ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων.