Τρίτη, 5 Νοε.
18oC Αθήνα

Προσφυγικό: Το απόλυτο χάος! Στον “αέρα” η συμφωνία με την Τουρκία! Οι πρόσφυγες δεν αφήνουν τον Πειραιά – Χαμός και στο λιμάνι της Χίου

ΦΩΤΟ: ASTRAPARIS.GR
ΦΩΤΟ: ASTRAPARIS.GR

– Λεωφορεία για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών παραμένουν άδεια στον Πειραιά
– Δεν πείθονται από τις αρχές να επιβιβαστούν σε αυτά κάποιοι από τους 5.300 πρόσφυγες που είναι στο πρώτο λιμάνι της χώρας
– Στο λιμάνι της Χίου πάνω από 500 πρόσφυγες που διέφυγαν από το hot spot του νησιού ρίχνοντας τον φράχτη
– Περιμένουν να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά
– Ούτε οι μισοί εμπειρογνώμονες από τις χώρες της ΕΕ δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα
– Την Δευτέρα εκτάκτως στην Τουρκία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος!
– Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Υπάρχουν ελλείψεις σε Ελλάδα και Τουρκία
– Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Στον… αέρα βρίσκεται η συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων, καθώς το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως… στέφεται με πλήρη αποτυχία!

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες να πειστούν οι πρόσφυγες να φύγουν από το Λιμάνι του Πειραιά είναι άκαρπες. Σήμερα, στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Όμως, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Οι 5.300 άνθρωποι που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν από εκεί. Το πρωί, κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, αλλά μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά. Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον. Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες. Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά.

 

Το “έσκασαν” από το hot spot της Χίου

 

Χαμός επικρατεί και στο λιμάνι της Χίου, όπου βρίσκονται περίπου 800 πρόσφυγες, οι οποίοι “απέδρασαν” από το hot spot του νησιού. Πεζή και συνοδεία αστυνομικών, για να αποφευχθούν ατυχήματα και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν, για να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.


Όπως επεσήμαναν στον astraparis.gr, θα περιμένουν για να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι με την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τους περιμένει μάλλον η επανεισδοχή στην γείτονα.


Να σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη…

 

Προβλήματα με την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία

 

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι ευελπιστεί ότι ως την Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, και ειδικότερα σε σχέση με την έναρξη της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Οι αδυναμίες αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα ανέφεραν εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι ίδιοι εκπρόσωποι ομολόγησαν, τέλος, ότι προς το παρόν βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προκειμένου να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το προσφυγικό.

 

“Καμπανάκι” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Υπάρχουν ελλείψεις!

 

Σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) κάλεσε τα συμβαλλόμενα μέλη στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε ισχύ όλες οι εγγυήσεις πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές, δεδομένων των συνεχών σοβαρών ελλείψεων και στις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, μετά τις δηλώσεις της Μελίσσα Φλέμινγκ, εκπροσώπου Τύπου της Υ.Α.
Η Υ.Α. δεν αντιτίθεται στις επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη προστασίας και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε όλη την Ελλάδα, που έχει αναγκαστεί να φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ εξαιτίας των κλειστών συνόρων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν πολλές πτυχές του συστήματος υποδοχής και ανταπόκρισης στις ανάγκες των ανθρώπων που μπορεί να χρήζουν διεθνούς προστασίας, οι οποίες είτε δε λειτουργούν, είτε δεν υπάρχουν καν.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, από τους οποίους οι 5.000 είναι στα νησιά και οι 46.000 στην ενδοχώρα. Οι αφίξεις αυξήθηκαν πρόσφατα στις 29 Μαρτίου, φτάνοντας τις 766 μετά από αρκετές μέρες που κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 300 αφίξεις την ημέρα», εξήγησε η κ. Φλέμινγκ.
Η ανακοίνωση συνεχίζει, επισημαίνοντας πως τόσο στο “hotspot” της Μόριας στη Λέσβο, όσο και στο “hotspot” στο Βαθύ στη Σάμο οι συνθήκες χειροτερεύουν. «Η Μόρια, από τις 20 Μαρτίου χρησιμοποιείται για την κράτηση των ανθρώπων, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Βρίσκονται γύρω στους 2.300 ανθρώπους εκεί, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του κέντρου είναι για 2.000 ανθρώπους» αναφέρει η ανακοίνωση, που σημειώνει ακόμα ότι στο Βαθύ οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ελλιπείς, η διανομή φαγητού γίνεται με προβλήματα, ενώ για το hotspot ΒΙΑΛ στη Χίο κάνει αναφορά στις «χθεσινοβραδινές αναταραχές είχαν ως αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν τρεις άνθρωποι».

Σύμφωνα με την παγκόσμια πολιτική της για την προώθηση μέτρων εναλλακτικών της κράτησης, η Υ.Α. χρειάστηκε να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών σε όλες τις κλειστές δομές, με εξαίρεση τη διατήρηση ενός εποπτικού ρόλου σε θέματα προστασίας και την παροχή ενημέρωσης αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου.
Ο πληθυσμός που έχει εγκλωβιστεί στην ηπειρωτική χώρα περιμένει να μετεγκατασταθεί

Στην ενδοχώρα, λέει η ανακοίνωση, όπου παραμένουν οι άνθρωποι που έφτασαν πριν από τις 20 Μαρτίου, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πάνω από 30 χώρους, ενώ πολλοί ανάμεσά τους περιμένουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και γύρω από την Ειδομένη κοντά στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι δεινές.
Ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού και τραυματισμών σε αυτούς τους χώρους είναι υπαρκτός στις παρούσες συνθήκες. Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν περαιτέρω αναφορές για επεισόδια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς την επείγουσα επιπλέον υποστήριξη από την ΕΕ, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία, η περιορισμένη δυνατότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα οδηγήσει σε προβλήματα. Οι περιορισμένες ώρες κατά τις οποίες γίνεται καταγραφή, η ύπαρξη ημερήσιου ορίου στις καταγραφές, η έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα καταγραφής μέσω σκάιπ που έχει θέσει σε λειτουργία η Υπηρεσία Ασύλου, είναι παράγοντες που εντείνουν αυτή τη στιγμή την ανησυχία.

Στην Τουρκία, η Υ.Α. έχει ζητήσει την πρόσβαση στους ανθρώπους που επιστέφονται από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική διεθνή προστασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος της επαναπροώθησής τους. Η Υ.Α. ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί σύντομα ο κανονισμός για την Προσωρινή Προστασία που απαιτείται ώστε να χορηγηθεί ή να τεθεί πάλι σε ισχύ το καθεστώς προσωρινής προστασίας για τους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, astraparis.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε