Ελλάδα

Προσωπικά Δεδομένα: Στο διαδίκτυο τα στοιχεία χρηματοδοτών κομμάτων άνω των 5.000 ευρώ

Επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των χρηματοδοτών των πολιτικών κομμάτων στο διαδίκτυο για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ! Αυτό έκρινε η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με γνωμοδότηση της η οποία είχε ως αφετηρία την άρνηση του ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία του 2015 των ιδιωτών χρηματοδοτών του για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ προς ανάρτηση στο διαδίκτυο στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.

Αντίθετα, η δηµοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής  στην επίσηµη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο  των στοιχείων κάθε χρηµατοδότη πολιτικού κόµµατος κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιτρέπεται, καθώς αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο, γνωμοδότησε η Αρχή.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία επικαλούμενο ότι τα στοιχεία αυτά   «αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα των οικονοµικών ενισχυτών του κόµµατος, καθόσον η δωρεά σε ένα κόµµα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος».

Παράλληλα, το ΚΚΕ επικαλέστηκε ότι  στη συνταγµατική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόµου περιλαµβάνεται και η ελευθερία συµµετοχής ή υποστήριξης, χρηµατικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων» και τα δικαιώµατα αυτά των πολιτών «συνδέονται και µε τη µυστικότητα της ψήφου».

Κατά    συνέπεια, η συλλογή και δηµοσίευση στο διαδίκτυο των στοιχείων των φυσικών προσώπων θα συνιστούσε περιορισµό των ατοµικών-κοινωνικών δικαιωµάτων, η προσβολή των οποίων είναι υπέρµετρη».

Ακόμη, το ΚΚΕ επισήμανε ότι μεταξύ των χρηµατοδοτών,   περιλαµβάνονται και βουλευτές του κόµµατος µέσω της παροχής προς το κόµµα της βουλευτικής αποζηµίωσής τους. Τα στοιχεία αυτά είναι    γνωστά στην Επιτροπή και βρίσκονται στη διάθεσή της οποτεδήποτε το ζητήσει.

 Στη συνέχεια , η Επιτροπή, έστειλε τρία ερωτήματα στην Αρχή, που είναι τα εξής:

  1. Εάν η δηµοσιοποίηση της χρηµατοδότησης από φυσικά πρόσωπα, αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, ήτοι δεδοµένων σχετιζόµενων µε πολιτικά φρονήµατα του υποκειµένου.
  2. Εάν η προβλεπόµενη από το άρθρο 21   του ν. 3023/2002 υποχρέωση δηµοσιοποίησης εκ µέρους της Επιτροπής των στοιχείων των χρηµατοδοτών των πολιτικών κοµµάτων για ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ κείται ή όχι εντός του κανονιστικού πλαισίου που θέτουν το Σύνταγµα, οι διεθνείς κανόνες και η εθνική νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων και δη ευαίσθητων και
  3. Εάν ο σκοπός προστασίας του δηµοσίου συµφέροντος, κατά το ειδικότερο τµήµα της ενίσχυσης των µέτρων διαφάνειας του δηµοσίου βίου, καθιστά κατά την αρχή της αναλογικότητας, συνταγµατικά ανεκτό τον περιορισµό της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων που τίθεται µε τη διάταξη του άρθρου 21    του ν. 3023/2002.

Η Αρχή στην υπ΄  αριθμ. 1/2018 γνωμοδότησή της,  με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο και εισηγητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο,  αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, την  Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, υπογραμμίζει (απατώντας στο πρώτο ερώτημα  που τις τέθηκε)  ότι  η  δηµοσιοποίηση από την Επιτροπή Ελέγχου    στο διαδίκτυο, «των στοιχείων κάθε χρηµατοδότη πολιτικού κόµµατος αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. β΄ του ν. 2472/1997».

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων επιτρέπεται µόνο κατ’ εξαίρεση, ύστερα από άδεια της Αρχής και  εφόσον το υποκείµενο των δεδοµένων  (χρηματοδότης) έχει δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του για την επεξεργασία αυτή.

Σε απάντηση του δεύτερου ερωτήματος, η Αρχή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονοµικών των πολιτικών κοµµάτων  και την   πρόβλεψη του άρθρου 21  του ν. 3023/2002 , αποτελεί νοµική βάση για τη συγκεκριµένη επεξεργασία, η οποία δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος.

Παράλληλα , προσθέτει η Αρχή, το πλαφόν  του ποσού της χρηματοδότησης των κομμάτων πάνω  από το οποίο είναι υποχρεωτική η δηµοσιοποίηση της ταυτότητας του ιδιωτικού χρηµατοδότη, ανήκει κατ’ αρχήν στη διακριτική ευχέρεια του νοµοθέτη, εφόσον γίνεται σύμφωνα με την    αρχή της αναλογικότητας.

Στη προκειμένη περίπτωση το πλαφόν των 5.000 ευρώ πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτών είναι σύμφωνο με το νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Ως προς το τρίτο ερώτημα η Αρχή σημειώνει η ανάρτηση των στοιχείων  των χρηματοδοτών  στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστηµα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασµένης διατήρησης των δεδοµένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Αρχή ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια και πρέπει παράλληλα να ληφθούν  μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων που θα αναρτώνται, αλλά και του προφίλ του κάθε ατόμου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα