Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Προσωπικός γιατρός: 6 στους 10 πολίτες έως 49 ετών δεν έχουν εγγραφεί ακόμα

Προσωπικός γιατρός: 6 στους 10 πολίτες έως 49 ετών δεν έχουν εγγραφεί ακόμα
Intime

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες άνω των 17 ετών δεν έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στους πολίτες έως 49 ετών οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 4 στους 10. 

Μετ’ εμποδίων και με όχι επιθυμητούς ρυθμούς εξελίσσεται ο Προσωπικός Γιατρός, καθώς το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να προσελκύσει γιατρούς για να καλύψει το σύνολο των πολιτών της χώρας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Οι ιδιώτες γιατροί προς το παρόν δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να ενταχθούν στον θεσμό, αιτούμενοι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα, δηλαδή να μην έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 3.333 γιατρούς που έχουν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό, μόλις οι 1.083 είναι ιδιώτες – ελεύθεροι επαγγελματίες και 2.251 είναι γιατροί που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από την άλλη, αναζητά λύσεις με σειρά επαφών που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά με τους Ιατρικούς Συλλόγους, επιμένοντας, όμως, στις ευέλικτες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, που θα επισπεύσουν την πορεία του θεσμού, αφού θα υποχρεώσουν τους πολίτες να εγγραφούν ταχύτερα στον προσωπικό γιατρό για να μην αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή, από τους 8.866.609 δικαιούχους πολίτες από 17 ετών και άνω:

  • 4.539.704 πολίτες (51,2%) είναι εγγεγραμμένοι
  • 4.326.905 πολίτες (48,8%) δεν έχουν γιατρό

Από τα παραπάνω προκύπτει πως σχεδόν ο 1 στους 2 πολίτες παραμένει χωρίς προσωπικό γιατρό.

1.694.205 οι διαθέσιμες θέσεις για την εγγραφή πολιτών

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα prosopikos.gov.gr εμφανίζονται 1.694.205 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή, παρ’ ότι η πραγματική διαθεσιμότητα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στην Αττική για παράδειγμα, στην οποία εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα διαθεσιμότητας δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαθέσιμη θέση για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, ενώ απαιτούνται -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- τουλάχιστον 500 επιπλέον γιατροί, ώστε να “ανοίξουν” ακόμη 1 εκατ. θέσεις για την κάλυψη των πολιτών στο λεκανοπέδιο.

Οι περίπου 1.700.000 θέσεις που εμφανίζονται ως “διαθέσιμες” στο σύστημα ενδέχεται να μην είναι πραγματικές, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι 3.333 γιατροί που συμμετέχουν ήδη στον θεσμό δεν έχουν αποδεχθεί το ανώτατο σύνολο των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών έκαστος, το οποίο τους παρέχει ο νόμος.

Η πλειοψηφία, μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχει “ανοίξει” από 1.000 έως 1.200 θέσεις ο καθένας για εγγραφή των πολιτών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο ώστε να εξυπηρετήσουν αυτόν τον μεγάλο όγκο των πολιτών.

Σε άλλες περιπτώσεις, προσωπικοί γιατροί – στην Περιφέρεια κυρίως – που έχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή και πάλι δεν εξαντλούν το όριο των 2.000 πολιτών έκαστος. Αυτή τη φορά, όμως, όχι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί δικαιούχοι στην περιοχή τους, ώστε να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Εγγεγραμμένοι και μη ανά ηλικιακή ομάδα

Από τη νέα πλατφόρμα prosopikos.gov.gr προκύπτει ότι η ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών -που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων- παρουσιάζει και τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγεγραμμένων πολιτών.

Συγκεκριμένα σχεδόν οι 7 στους 10 πολίτες (69,2% έναντι 30,8%) έχουν ήδη βρει τον προσωπικό τους γιατρό, ενώ υπάρχουν ακόμη πολίτες και σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, που δεν έχουν ακόμη γιατρό.

Στην δεύτερη κατά σειρά ηλικιακή ομάδα που επίσης χρήζει τακτικής επαφής με γιατρό, στα άτομα ηλικίας 50 – 69 ετών δηλαδή, εγγεγραμμένοι είναι πάνω από τους 6 στους 10 πολίτες (62,5% έναντι 37,5%).

Τέλος, τα χαμηλότερα ποσοστά εγγεγραμμένων πολιτών καταλαμβάνουν τα υγιέστερα -κατά κανόνα- τμήματα που πληθυσμού, που είναι οι πολίτες 17- 49 ετών. Σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, εγγεγραμμένοι είναι λιγότεροι από 4 στους 10 πολίτες (38% έναντι 62%).

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις