Site icon NewsIT

Προσωπικός γιατρός: Σημαντικά κενά εντοπίζουν γιατροί του ΙΣΑ – «Λίγα τα 15 λεπτά επίσκεψης, χρειάζονται κι άλλες ειδικότητες»

20.09.2022 | 07:03
Προσωπικός γιατρός: Σημαντικά κενά εντοπίζουν γιατροί του ΙΣΑ – «Λίγα τα 15 λεπτά επίσκεψης, χρειάζονται κι άλλες ειδικότητες»

«Κενό γράμμα» και «ευχολόγιο» κινδυνεύει να παραμείνει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού εάν δεν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις, όπως τονίζουν ιδιώτες γιατροί σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

Οι ομιλητές γιατροί παραδέχθηκαν πως σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αυτή τη φορά με τον προσωπικό γιατρό υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, όμως, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, όπως είπαν.

Στον διάλογο που υπήρξε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι γιατροί έκαναν τις προτάσεις τους. Ευτυχώς, όπως είπαν, που ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2023, οπότε μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιώσεις.

Δε φτάνουν τα 15 λεπτά

Βασική παράλειψη, όπως ανέφεραν συγκεκριμένα, είναι η ανεπαρκής χρονική διάρκεια των 15 λεπτών ανά επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, που έχει οριστεί από την Πολιτεία.

“Ούτε καν το μισάωρο στην πρώτη επίσκεψη για την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου με το ιστορικό του ασθενούς, δεν επαρκεί”, όπως είπαν οι γιατροί.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για το σύστημα των ραντεβού που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου προβλέπει πως τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα.

Στο πρώτο ιατρικό ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό, μάλιστα, έχει οριστεί ο χρόνος της μισής ώρας για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς.

“Διαφωνούμε όσον αφορά στα 15 λεπτά. Διαφωνούμε ως προς την αποτελεσματικότητα υπέρ της υγείας των ασθενών και υπέρ της αντοχής του ιατρού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

«Τεράστιος όγκος δουλειάς»

Πολλοί είναι οι γιατροί που υποστηρίζουν πως ο προσωπικός γιατρός έχει επιφορτιστεί με ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, ο οποίος μετά δυσκολίας καλύπτεται στους χρόνους που ορίζει το υπουργείο Υγείας.

Οι προσδοκίες μάλιστα είναι μεγάλες: Ο προσωπικός γιατρός έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση του πολίτη για την πρόληψη, με την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την εξέταση του ασθενούς, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις και την παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς ή νοσηλεία εάν υπάρχει ανάγκη.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να καλυφθούν, όπως είπαν, ούτε καν σε μία επίσκεψη 30 λεπτών, πόσο μάλλον στον μισό χρόνο.

Σύμφωνα με λεπτομερείς υπολογισμούς του ΙΣΑ, μάλιστα, εάν οι ασθενείς εξετάζονταν ανά μισή ώρα αντί για 15 λεπτά, ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να επισκεφθεί τον προσωπικό ιατρό μία φορά κάθε επτά μήνες!

Αυτό, ανέφερε συγκεκριμένα, ο επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ταμίας του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Γεώργιος Μαρίνος.

“Το στενό περιθώριο των 15 λεπτών δίνεται με αποκλειστικό σκοπό να διπλασιαστεί η δυναμικότητα των επισκέψεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απαιτούνται περισσότεροι από αυτούς που έχει υπολογίσει το κράτος

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διαπιστώσεις, θα απαιτηθούν περισσότεροι γιατροί για να καλυφθούν οι στόχοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σύμφωνα με τον ΙΣΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, έχει δηλώσει πως εάν ενταχθούν συνολικά 4.400 γιατροί, το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει με επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες άνω των 6 εκατομμυρίων πολιτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών του ΙΣΑ, απαιτούνται τουλάχιστον 5.500 προσωπικοί γιατροί για να λειτουργήσει με επάρκεια ο θεσμός. Να μπορεί δηλαδή το σύστημα να περιλαμβάνει την κατάρτιση του προσωπικού φακέλου και την παροχή μίας σοβαρής και αξιοπρεπούς εξέτασης στον ασθενή.

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτών που διαμένει στην Αττική δεν καλύπτεται, καθώς οι γιατροί που είναι διαθέσιμοι προς ώρας μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο το 55% των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

«Θα πρέπει να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες»

Οι γιατροί-μέλη του ΙΣΑ τονίζουν πως για να λειτουργήσει σωστά ο θεσμός και η Πρωτοβαθμια Φροντίδα, θα πρέπει να υπάρξει έξτρα γενναία χρηματοδότηση από το κράτος και όχι μόνο η κάλυψη από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Προτείνουν μάλιστα το πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου.

Προσθέτουν, επίσης, πως η ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα -εκτός από αυτές του γενικού γιατρού και του παθολόγου- όπως π.χ. το «άνοιγμα» στους καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους κ.α. θα βοηθήσει να καλυφθούν τα οποιαδήποτε κενά.

Δεν μπορεί -όπως είπαν χαρακτηριστικά- μόνο ο προσωπικός γιατρός να λύσει όλα τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και για το λόγο αυτό προτείνουν ένα δίκτυο συνεργασίας γιατρών και άλλων ειδικοτήτων.

Ένα άλλο σημαντικό “κενό” το οποίο εντόπισαν οι γιατροί του ΙΣΑ, είναι πως σε όποιο γιατρό δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δεν του δίνεται η δυνατότητα να γίνει “προσωπικός γιατρός”, αν και όπως είπαν, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, είχε υποσχεθεί να δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, όπως είπαν, να παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα να παραμείνει στον γιατρό που γνωρίζει και εμπιστεύεται από χρόνια, ακόμη κι αν δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version