Μετά από πολυήμερο "μπρα ντε φερ", κυβέρνηση και τράπεζες τα βρήκαν για την πρώτη κατοικία. Αυστηρότατοι έλεγχοι πριν δοθεί η "ασπίδα προστασίας" για να βρεθούν οι κακοπληρωτές. Πότε η τράπεζα θα μπορεί να... πετάει κάποιον εκτός ρύθμισης. Χάνει την προστασία ο δανειολήπτης εφόσον δεν πληρώσει εννέα συνεχείς δόσεις. Όλα όσα προβλέπονται στην συμφωνία
Από… κόσκινο θα περνούν όσοι εντάσσονται στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, κάθε χρόνο θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και εφόσον ο δανειολήπτης χρίζει προστασίας για την πρώτη κατοικία ή είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, ενώ η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα εφόσον διαπιστώσει ότι μεταβλήθηκε η περιουσιακή του κατάσταση προς το καλύτερο, να τον… πετάει από την ρύθμιση.
Όλα αυτά μένει τα δούμε στο τελικό κείμενο, το οποίο ίσως κατατεθεί ακόμη και αύριο, Πέμπτη 18.02.2019, στην Βουλή. Πάντως η πίεση είναι ισχυρή από τους δανειστές να κλείσουν όλα τα παράθυρα εισόδου στον νόμο κακοπληρωτών. Θέλουν πάση θυσία να προστατευτούν αυτοί που χρίζουν προστασίας και κανένας άλλος.
Πρώτη κατοικία – Το χρονικό της συμφωνίας
Οριστική συμφωνία φαίνεται να επήλθε ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση για το θέμα του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με αυτή ο δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, χάνει την προστασία εφόσον δεν πληρώσει εννέα συνεχείς δόσεις. Επίσης επεκτείνεται στα πέντε χρόνια η διάρκεια του νόμου για τους ανέργους, ενώ η επιδότηση θα βγαίνει αυτόματα από το σύστημα και όχι από τα δικαστήρια.
Πότε ψηφίζεται το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία
Με βάση τα παραπάνω ίσως και αύριο, Πέμπτη 28.02.2019, να κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να έχουν καταλήξει σε όλες τις λεπτομέρειες και να έχουν γράψει άρθρο άρθρο όλο το νομοσχέδιο.
Πιθανότατα απόψε (σ.σ. Τετάρτη 27.02.2019) το βράδυ το σχέδιο νόμου θα πάει προς έγκριση στις Βρυξέλλες και εφόσον λάβει την έγκριση, τότε πιθανόν και αύριο, Πέμπτη 28.02.2019 να πάει στην Βουλή, ώστε να μην υπάρξει κενό, αφού επίσης αύριο λήγει ο παλιός νόμος Κατσέλη.
Αυτά ήταν τα αγκάθια που… ξεπεράστηκαν για την πρώτη κατοικία
Στην αποψινή συνάντηση που είχαν τραπεζίτες (Καλαντώνης και Απαλαγάκη) με στελέχη της κυβέρνησης (Φλαμπουράρης και Λιάκος) κατέληξαν στα τρία τελευταία (;) σημεία στα οποία υπήρχε διαφωνία.
[read4more]
– Συμφωνήθηκε η ενοποίηση του νόμου για το πτωχευτικό δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες αλλάζει η προστασία για την πρώτη κατοικία και αμέσως μετά κινούνται οι διαδικασίες για την πλήρη ενοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
– Όποιος δεν πληροί τα κριτήρια που τίθεται και βγαίνουν εκτός πλατφόρμας, έστω και αν προσφύγουν στα δικαστήρια, δεν μπορούν να τύχουν προστασίας.
– Ο τρόπος υπολογισμού της επιδότησης θα είναι αυτόματος και δεν θα είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Το δημόσιο θα καταλάβει την επιδότηση κάθε μήνα στο λογαριασμό του δανειολήπτη, από τον οποίο εξυπηρετείται το δάνειο. Εφόσον για εννέα συνεχείς μήνες δεν ικανοποιούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του δανειολήπτη που είναι σε προστασία, αυτομάτως βγαίνει εκτός.
Επίσης έγινε γνωστό ότι η διάρκεια του νόμου παραμένει στον ένα χρόνο, ενώ πάει στα πέντε χρόνια για τους μακροχρόνια ανέργους, τους ΑΜΕΑ και για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι όσοι από τον παλιό ν. Κατσέλη πληρούν τα κριτήρια, αλλά είχαν απορριφθεί λόγω ιδιότητας (έμποροι, επιχειρηματίες), θα μπορούν να κάνουν εκ νέου αίτηση για ένταξη στην προστασία πρώτης κατοικίας με είσοδό τους στην πλατφόρμα. Αντίθετα όσοι έχουν απορριφθεί λόγω δόλου, δεν θα μπορούν να επανέλθουν και να κάνουν νέα αίτηση.
Τα υπόλοιπα κριτήρια παραμένουν τα ίδια
Δηλαδή:
– Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία μέχρι 250.000 ευρώ.
– Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό ορίζεται έως 12.500 ευρώ για άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.
*Του Θανάση Παπαδή