Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2017: Doodle της Google για την ημέρα των εργατών!

Αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά 2017 το σημερινό doodle της Google! Ημέρα αργίας και... απεργίας η σημερινή σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάθε μέρα η Google επιλέγει να την αφιερώσει σε κάποιο σημαντικό γεγονός, με το εκάστοτε doodle της, δηλαδή την διαφοροποίηση του λογοτύπου της, όταν κανείς επισκεφθεί την μηχανή αναζήτησης.

Πρωτομαγιά 2017: Προσοχή – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας

Σήμερα, λοιπόν, ανήμερα της επετείου της Πρωτομαγιάς, το doodle της Google είναι αφιερωμένο στην ημέρα του εργάτη.

Δείτε την εικόνα

Το μήνυμα που εμφανίζεται εάν “αφήσετε” το ποντίκι πάνω στο doodle, είναι το “Πρωτομαγιά 2017“.

Δείτε την εικόνα

Πρωτομαγιά 2017: Έτσι θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πότε γιορτάστηκε πρώτη φορά η Πρωτομαγιά

Οι διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά, οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις του Σικάγο στις αρχές του Μάη και όλα όσα καθιέρωσαν την Εργατική Πρωτομαγιά. Διαβάστε όλη την ιστορία της.

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, η Πρωτομαγιά είναι κατεξοχήν απεργία και όχι αργία… Δείτε πότε και πώς ξεκίνησε.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Tο 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στην φυλακή.

Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Έως τους 27 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία – Τοπικές βροχές από το απόγευμα σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο
Έντονη η μεταφορά αφρικανικής σκόνης την Πέμπτη σε όλη τη χώρα - Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη θα σχηματιστεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες
Άνθρωπος στη βροχή
Το Άγιο Φως με πτήσεις από την Αθήνα στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας – Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου η άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Για ακόμη μία χρονιά το Άγιο Φως θα ταξιδέψει με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε όλες τις μεγάλες πόλεις
Το Άγιο Φως
Σοκαριστική εικόνα με την πραγματική ορατότητα τη στιγμή του τροχαίου δυστυχήματος στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό
Το φορτηγό συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα κάτω από αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες πολύ πυκνής ομίχλης και στη συνέχεια έπεσε πάνω στο κουβούκλιο των διοδίων Πολυμύλου, διαλύοντάς το
Τροχαίο με 2 νεκρούς στα διόδια της Εγνατίας