Τετάρτη, 3 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Πρόβα… αστυνομικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το πρώτο «τεστ»… επικοινωνίας και επαφής της ΕΛ.ΑΣ με τα καταπονημένα και θιγμένα μέλη διαφόρων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από ανεργία, κινητικότητα, εξαθλίωση, ενδεχομένως και κατασχέσεων κατοικιών, θα γίνει κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Περίπου 4.000 αστυνομικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη υπό τον φόβο εξωτερίκευσης της κοινωνικής οργής και όσων επιχειρήσουν να την εκμεταλλευτούν με καταστροφικό και επεισοδιακό τρόπο.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συσκέψεις για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε αυτό το σχέδιο θα χρησιμοποιηθούν και θα ταξιδέψουν στην συμπρωτεύουσα αστυνομικοί από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, κυρίως των ΜΑΤ, ΔΙ.ΑΣ, ΔΕΛΤΑ, και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Κρατικής Ασφάλειας, υπηρεσιών της Ασφάλειας για την πληροφοριακή υποβοήθηση και το ενδεχόμενο συλλήψεων. Σε «κινητικότητα» θα βρίσκονται και οι ηλεκτρονικές «ομπρέλες» της ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η ένταση των μέτρων θα αυξηθεί από την ερχόμενη Τετάρτη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αυξάνονται διαρκώς, έως και το Σαββατοκύριακο όπου το αστυνομικό σχέδιο θα βρεθεί σε πλήρη εξέλιξη. Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου και Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, θα έχουν οι προληπτικοί προέλεγχοι υπόπτων και προσαγωγές τους. Αντίστοιχη βαρύτητα θα έχει η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος και άλλων χώρων που βρίσκονται υπό κατάληψη από διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών. Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται κρατικά κτίρια αλλά και χαρακτηρισμένοι «στόχοι». Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί μόνο οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αριστοτέλους και της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι επικεφαλής αξιωματικοί επικεντρώνουν τον «πυρήνα» των μέτρων και στην συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών, για την οποία δεν έχει προαναγγελθεί ακόμη ο χρόνος διεξαγωγής της.

Όπως είχε επισημάνει το newsit, η ΕΛ.ΑΣ πολύ πιθανόν να προβεί σε ένα προληπτικό «σαφάρι» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και χώρους που βρίσκονται υπό κατάληψη. Με υπαρκή ή ανύπαρκτη αφορμή τις καταγγελίες για παρουσία παράνομων μεταναστών στους χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή την διάπραξη παράνομων πράξεων στο εσωτερικό τους, θα πραγματοποιούνται αστυνομικές επιχειρήσεις σε αυτά. Ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης, οι πιθανές αστυνομικές εισβολές θα έχουν και προληπτικό χαρακτήρα για την αποτροπή πιθανών προπαρασκευαστικών ενεργειών εκδήλωσης επιθέσεων και επεισοδίων, μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι πανεπιστημιακοί χώροι για τους οποίους υπάρχουν σχετικές καταγγελίες που «δικαιολογούν» αστυνομική επέμβαση.

Οι αστυνομικές επεμβάσεις που μπορεί να σημειωθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ιεραρχηθούν ανάλογα με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν οι χώροι και οι πιθανότητες ανεύρεσης ευρυμάτων και ατόμων που θα τις δικαιολογούν. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενδεχόμενες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις έχουν παράλληλο στόχο τον εκφοβισμό διαφόρων κοινωνικών τάξεων που βρίσκονται στο «κυβερνητικό» στόχαστρο και αναμένεται να αντιδράσουν με ένταση στις κυβερνητικές προθέσεις που τους αφορούν. «Βλέπε κινητικότητα, απολύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κατοικιών» τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε