Δευτέρα, 29 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις υποχρεωτικές εφημερίες ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις υποχρεωτικές εφημερίες ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

Όλα είναι έτοιμα για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, καθώς η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στον σχεδιασμό της, ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και η διάταξη για την επιβολή ποινών στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από 150 φορείς και σωματεία, οι εκπρόσωποι των οποίων θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα (29.07.2024) στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ψηφίζεται τελικά στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, αλλά και η επίμαχη διάταξη για τις ποινές στους ιδιώτες γιατρούς, που θα αρνηθούν να καλύψουν τα κενά σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί το νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, από γιατρούς και εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, αλλά και από τους εργαζόμενους στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης (18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ κ.α.) η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

Οι φορείς δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τη διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Κέντρων Ψυχικής υγείας, ξενώνων κλπ) από το ΕΣΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αλλά και στην ένταξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια) κάτω από την “ομπρέλα” του νεοσυσταθέντος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με τον τίτλο “Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων”.

Κριτική, όμως, δέχεται η κυβέρνηση και για τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των υπόλοιπων δομών Ψυχικής Υγείας στο πρόσωπο του Υποδιευθυντή της εκάστοτε ΥΠΕ, κάτι που όπως λένε, προκαλεί ανησυχία για την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους υγειονομικούς να απεργήσουν σήμερα 29 Ιουλίου και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 11.00 το πρωί.

Παράλληλα σήμερα απεργεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι γιατροί του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν «έκτρωμα» για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς όπως λένε, «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης»

«Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που «νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη».

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των εξαρτήσεων εκφράζουν τη βεβαιότητα πως στην πράξη θα καταργηθούν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, κάτι που διέψευσε ωστόσο, κατηγορηματικά ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η διάταξη για τους γιατρούς σε περιφερειακά Νοσοκομεία με “άγονες” προκηρύξεις

Το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ωστόσο, δεν είναι το μόνο που ξεσήκωσε αντιδράσεις στον χώρο των υγειονομικών, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα στο ίδιο σχέδιο νόμου ψηφίζεται και η επίμαχη διάταξη που από εδώ και πέρα θα επιβάλλει “ποινές” στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα, την ποινή της στέρησης της συνταγογράφησης, αλλά και της καταγγελίας της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αν πρόκειται για συμβεβλημένο γιατρό – πάροχο του Οργανισμού.

Αν και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεκάδες γιατροί ανταποκρίθηκαν τελικά στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη και Παρασκευή (25 – 25/07) και δέχθηκαν να επωμιστούν το βάρος των δύο εφημεριών τον μήνα σε 15 υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της περιφέρειας με “άγονες” προκηρύξεις, η επίμαχη διάταξη σήμερα θα ψηφιστεί.

“Το άρθρο έχει μπει και θα παραμείνει στο νομοσχέδιο, για να μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Υγείας της Ελλάδας, αν χρειαστεί και δεν έχει άλλη λύση, να έχει και αυτό το όπλο στα χέρια του, ως έσχατο, ως τελευταίο όπλο, όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως άλλη λύση”, σημείωσε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας γιατί παραμένει το άρθρο παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κάλεσαν τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας από την Παρασκευή (26/07) έως και σήμερα Δευτέρα (29/07) να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις και αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως μια προειδοποίηση και “άσκηση προσομοίωσης” – όπως έχουν πει – αναφορικά με το τι επιπτώσεις θα έχει η ποινή της στέρησης της συνταγογράφησης, εάν εφαρμοστεί.

Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν θα ενεργοποιηθεί η διάταξη των επιπτώσεων με εφαρμοστική υπουργική απόφαση, καθώς δεν χρειάζεται γιατί τα κενά έχουν καλυφθεί.

Να σημειωθεί τέλος πως και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 11 το πρωί, την ώρα που θα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις