Σάββατο, 23 Νοε.
13oC Αθήνα

Ραντεβού για χειρουργείο στο ΕΣΥ ακόμα και δύο χρόνια μετά τη διάγνωση – Σήμερα οι λεπτομέρειες για τις απογευματινές επεμβάσεις

Ραντεβού για χειρουργείο στο ΕΣΥ ακόμα και δύο χρόνια μετά τη διάγνωση – Σήμερα οι λεπτομέρειες για τις απογευματινές επεμβάσεις

Το πρωί της Δευτέρας (19.2.2024) αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες για τη μεικτή λειτουργία των χειρουργείων στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο της πιο σημαντικής ίσως μεταρρύθμισης των τελευταίων χρόνων στα δημόσια πανεπιστήμια. 

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στις 10:30 θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες για τα μεικτά χειρουργεία. Τη δυνατότητα δηλαδή να επιλέγουν οι ασθενείς μεταξύ της δωρεάν επέμβασης στα πρωινά χειρουργεία ΕΣΥ, αλλά και της επέμβασης επί πληρωμή στα απογευματινά.

Ταυτόχρονα και με στόχο την επίσπευση των επεμβάσεων -που μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις φαίνεται να αριθμούν περισσότερα από 102.000 περιστατικά σε αναμονή- ο Ά. Γεωργιάδης προανήγγειλε τη διενέργεια 50.000 χειρουργείων στην απογευματινή λειτουργία, αλλά χωρίς επιβάρυνση του ασθενή.

Τα κονδύλια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είπε.

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, καθώς για τα σχεδόν 102.000 αιτήματα για χειρουργείο στο ΕΣΥ η αναμονή φτάνει τους

Οι περισσότερες επεμβάσεις είναι ρουτίνας (χολοκυστεκτομή, λιθοτριψία, γυναικολογικές κ.α.), αλλά ταυτόχρονα αναγκαίες για την υγεία των ασθενών.

“Σε δύο μήνες από σήμερα η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα είναι πλήρως λειτουργική και οι ασθενείς θα ξέρουν πότε θα χειρουργηθούν”, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης, όμως, η πλήρης εξέλιξη του σχεδίου θα γίνει σταδιακά και θα πάρει μήνες, όπως πρόσθεσε.

Στους 12, 18 και 24 μήνες η διενέργεια χειρουργείου μετά τη διάγνωση

Η σημερινή εικόνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων, είναι αποκαρδιωτική. Η μέση αναμονή για επέμβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα δύο χρόνια.

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τη μεγάλη εκκαθάριση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή την έναρξη της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων, στην οποία βρίσκονται πλέον καταχωρημένα όλα τα ραντεβού για επέμβαση.

Για πρώτη φορά μετά το 2015 το Υπουργείο Υγείας έχει την πλήρη εικόνα των αναγκών και γι’ αυτό έχει αρχίσει να δρομολογεί τα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων οι αναμονές στο ΕΣΥ για χειρουργείο, έχουν ως εξής:

Νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου”

  • Ασθενής εξετάστηκε στις 06.07.22 και η ημερομηνία για να υποβληθεί σε γυναικολογική επέμβαση δεν έχει ακόμα οριστεί (αναμονή: 19 μήνες +)

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

  • Ασθενής διαγνώστηκε με πρόβλημα στη χολή στις στις 23.01.2022 και ακόμη δεν έχει οριστεί το χειρουργείο (αναμονή: 24 μήνες +)

Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”

  • Ασθενής εξετάστηκε στις 12.04.22 και ορίστηκε χειρουργείο για αφαίρεση χολής για τις 09.05.24 (αναμονή: 25 μήνες)
  • Ασθενής εξετάστηκε στις 15.11.22 και ακόμη δεν έχει οριστεί χειρουργείο για αφαίρεση χολής (αναμονή: 15 μήνες +)

Νοσοκομείο Ατυχημάτων “ΚΑΤ”

  • Ασθενής διαγνώστηκε με ρήξη χιαστού στις 08.03.23 και το χειρουργείο ορίστηκε στις 21.02.24 (αναμονή: 11 μήνες)
  • Ασθενής εξετάστηκε στις 10.03.23 και αποφασίστηκε η διενέργεια αρθροπλαστικής γόνατος στις 19.02.24 (αναμονή: 11 μήνες)

Οι λίστες γιγαντώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, διάστημα κατά το οποίο το ΕΣΥ λειτουργούσε “μονοθεματικά”, αποκλειστικά δηλαδή για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Από την άλλη, σ’ αυτό συνέβαλλαν και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων χειρουργικών τραπεζιών σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Θριάσιο” από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5 και 1 κατά περίπτωση, στο νοσοκομείο «Αττικόν” 7 χειρουργικές τράπεζες παραμένουν κλειστές, στο «Έλενα Βενιζέλου” λειτουργούν μόλις 2 από τα 4 χειρουργικά τραπέζια με αποτέλεσμα να διενεργούνται κατά μέσο όρο 60 χειρουργεία τον μήνα όταν τα περιστατικά είναι σχεδόν τριπλάσια σε αριθμό.

Σχέδιο σε εξέλιξη

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα παρουσιάσουν όλο το σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο υπουργός θα υπογράψει την σχετική Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια θα την παρουσιάσει στους δημοσιογράφους υγείας.

Το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης θα είναι: η δυνατότητα των κλινικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να διοργανώνουν, εάν το επιθυμούν, και απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Διευκρινίσεις θα δοθούν μέσω της υπουργικής απόφασης για τα ακριβή ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες από την τσέπη τους, για τις αμοιβές των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια, αλλά και για το πως θα διασφαλιστεί ότι η απογευματινή λειτουργία δεν θα αποβεί εις βάρος της πρωινής, που είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί για την εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας.

«Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία της χώρας, παρά μόνο όπου υπάρχει επαρκές προσωπικό να στελεχώσει το εγχείρημα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, που εντοπίζονται μεγάλες και ανυπέρβλητες ελλείψεις αναισθησιολόγων, το υπουργείο Υγείας εξετάζει την εναλλακτική λύση της διενέργειας επεμβάσεων στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, χωρίς επιβάρυνση των ασθενών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για κάθε επέμβαση απαιτείται μίνιμουμ ένας χειρουργός με τον βοηθό του, ένας αναισθησιολόγος με τον βοηθό του και ενδεχομένως και δεύτερος χειρουργός στα βαρύτερα χειρουργεία. Επίσης απαιτείται προσωπικό για την καθαριότητα και τραυματιοφορείς.

Το θέμα της εξεύρεσης ικανού αριθμού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στα χειρουργεία παραμένει “αγκάθι”, και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας δέχεται σφοδρή κριτική από τα σωματεία των γιατρών και εργαζόμενων στο ΕΣΥ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Action 24, τόνισε πως «οι ελλείψεις είναι υπαρκτές, αλλά όχι οριζόντιες. Κατά συνέπεια τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν αρχικά τη λειτουργία τους εκεί που υπάρχει η δυνατότητα».

Παράλληλα ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν προσκλήσεις πρόσληψης για περίπου 1.600 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές.

Σε δεύτερο χρόνο, ο υπουργός Υγείας έχει σκοπό να να επιτρέψει και το ιδιωτικό έργο των ιατρών του ΕΣΥ και εκτός ΕΣΥ, αλλά συγκεκριμένες ημέρες τον μήνα.

Έρχεται ρύθμιση για να εργαστούν οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Το τελευταίο βήμα της μεταρρύθμισης είναι ότι να επιτραπεί και στους ιδιώτες χειρουργούς να εργαστούν στο ΕΣΥ.

«Αυτό θα είναι το κλείσιμο του κύκλου. Δε θέλω να τα κάνω όλα ταυτόχρονα, γιατί φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να φέρει μεγάλη ανισορροπία στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Θέλω κάθε βήμα της μεταρρύθμισης να πατάει γερά στα πόδια του, να αφομοιώνεται και από τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ΕΣΥ αλλά και από τον κόσμο, να βλέπουμε πού δημιουργούνται προβλήματα και να τα διορθώνουμε, και να προχωράμε κάθε φορά στο επόμενο στάδιο με σιγουριά και ασφάλεια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μετά τις αλλαγές αυτές, το Υπουργείο Υγείας εκτιμά πως η αναμονή για χειρουργεία θα πέσει στο 1/3.

Τέλος στη συνέντευξη τύπου, θα αναλυθεί λεπτομερώς και ο τρόπος κάλυψης των 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που θα γίνουν με την κάλυψη του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει προαναγγελθεί.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις