Ελλάδα

Reuters: Η κλιματική αλλαγή “σκοτώνει” την Ακρόπολη και τα άλλα αρχαία μνημεία!

Το Reuters κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρχαία μνημεία της Αθήνας και κυρίως για την Ακρόπολη. Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα. «Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ' ότι στο παρελθόν».

Το Reuters κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρχαία μνημεία της Αθήνας και κυρίως για την Ακρόπολη σε ένα εκτενές άρθρο με δηλώσεις ειδικών για την κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρει, η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας αφού η ατμοσφαιρική μόλυνση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας σε αρχαία τείχη και ναούς.

Παρά το γεγονός, γράφει το άρθρο, ότι ο λόφος της Ακρόπολης όπου βρίσκεται ο ναός του Παρθενώνα είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τα μνημεία που βρίσκονται εκεί.

«Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν», δηλώνει η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στο Reuters.

Επί δεκαετίες, γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης και όλων των μνημείων μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Όμως η Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, έχει χιλιάδες εκτεθειμένα αρχαία.

«Κάθε χρόνο, έχουμε και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και δίνουμε χρήματα, πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τα αρχαία τείχη. Τέτοια προβλήματα δεν είχαμε τόσο εκτεταμένα στο παρελθόν», προσθέτει η κα Βλαζάκη.

Στο Reuters μιλάει και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ο οποίος επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομία, ο κ. Ζερεφός επισήμανε στο Reuters ότι η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερη προστασία για τα μνημεία της και ένα σύστημα παρακολούθησης που να τους παρέχει περισσότερη προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

πηγή: reuters

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα