Ελλάδα

Ρευστοποιεί το Δημόσιο για να καλύψει χρέη

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)

Στόχος να αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα πάρει το Δημόσιο από τα γραμμάτια αυτά αναμένεται να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει και έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ετσι, μέσα σε μια εβδομάδα αναμένεται το Δημόσιο να δανειστεί περί τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εντός του Οκτωβρίου λήγουν γραμμάτια ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι το εάν και το πότε θα δανειστεί εκ νέου η Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί νέος δανεισμός το Νοέμβριο για να καλυφθούν τα ελλείμματα και να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς θα γίνει, αφού οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επιλέξει την έκδοση νέων Eurocommercial Papers για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, σε χθεσινές τους ανακοινώσεις η Citigroup και η BNP Paribas θεωρούν ότι η ενίσχυση της οικονομίας με 3 δισ. ευρώ -που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση- και οι εκτιμήσεις για υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το αρχικώς εκτιμώμενο, θα οδηγήσουν σε νέο δανεισμό την Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Hellenic Train, στη Λεωφόρο Συγγρού – Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα
Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Συγγρού από το ύψος της Αθανασίου Διάκου έως την Καλλιρρόης - Eίχε εντοπιστεί ένα ύποπτο σακίδιο κοντά στο κτήριο, το οποίο και εξερράγη ακριβώς την ώρα που είχε υποδείξει ο άνδρας
Βόμβα στη Hellenic Train στη Λεωφόρο Συγγρού 12
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες