Συστάσεις να μην επισκέπτονται το Άγιον Όρος απηύθυνε σε Ρώσους προσκυνητές η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία, μετά τη ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως αναφέρει το romfea.gr, η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία απαγόρευσε στους Ρώσους προσκυνητές, να εξομολογούνται αλλά και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ως γνωστόν, η Αθωνική Πολιτεία είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους αξιωματούχους, ολιγάρχες, όπως και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που την έχει επισκεφθεί δύο φορές.
Σύμφωνα με το BBC πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005, Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Iερών αθωνικών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή κατεστραμμένων κτιρίων κτλ.
Οι περισσότερες δωρεές ήταν προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), και συγκεκριμένα στο λεγόμενο «ταμείο αποκατάστασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονος» που δημιούργησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος της Ρωσίας το 2011.
Σημαντικά οικονομικά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων προς Μονές του Αγίου Όρους, δαπανήθηκαν από τον πρώην Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο κατά το διάστημα 2006 -2010.
Ακόμη, ονόματα όπως ο Αντρέι Κουρίεβ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Τσάϊκα, ο πρώην επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο Μιχαήλ Αμπράμοφ και άλλοι, φιγουράρουν στην λίστα των δωρητών του Αγίου Όρους.
Η Εκκλησία στη Ρωσία όπως αναφέρει το BBC γνωρίζει των μέγεθος των χρημάτων που εισέρχονται στο Άγιον Όρος, ενώ έχει εκδοθεί και ειδικό περιοδικό με λεπτομέρειες του κάθε έργου στο Περιβόλι της Παναγίας.
Ωστόσο, με αφορμή το πρόσφατο ρήγμα Μόσχας – Φαναρίου, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κύριος Ιλαρίωνας καλεί τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να στραφούν προς τις Μονές της Ρωσίας, τονίζοντας:
«Θα τους συνιστούσα πλέον να στρέψουν την προσοχή τους, και να επενδύσουν στα μοναστήρια της χώρας μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως η μονή Σολοβέτσκι, η μονή Βαλαάμ, η Λαύρα του Κιέβου, η Λαύρα του Αγίου Σεργίου και πολλά άλλα».
«Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και μοναστήρια από ό,τι στο Άγιον Όρος» – ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Ουκρανία: Αφορμή του ιερού πολέμου Ρωσίας – Φαναρίου
Η σπίθα του ιερού… πολέμου που κήρυξε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατ’ επέκταση στο Άγιον Όρος άναψε πριν λίγα 24ωρα όταν το Φανάρι αποφάσισε να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Τέλος, η κίνηση της Κωνσταντινούπολης βρήκε απολύτως σύμφωνη την Ουάσιγκτον, η οποία, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στήριξε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.