- Συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν προ του νόμου Κατρούγκαλου - Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε αυτή την απόφαση σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, με οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 - Ποιοι ψήφισαν ενάντια στις περικοπές - Γιατί η απόφαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα - Τι... ακολουθεί
Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν από το ΣτΕ οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Η απόφαση “φωτιά” του ΣτΕ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, σήμερα απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων.
Με τις προσφυγές αυτές, ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 (“Νόμος Κατρούγκαλου”).
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.
Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι: Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Οι επόμενες “μάχες”
Στις επόμενες διασκέψεις, αναμένεται να δοθεί η μάχη των δικαστών, αφού το κομμάτι που απομένει καταλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ..
Με άλλα λόγια, στο μικροσκόπιο των επόμενων διασκέψεων της Ολομέλεια του ΣτΕ θα τεθεί το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές του νόμου Κατρούγκαλου.
Με πληροφορίες από: capital.gr