Site icon NewsIT

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Απόλυτη σύμπνοια στις καταθέσεις των γιατρών», δήλωσε ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη

25.04.2023 | 16:30
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Απόλυτη σύμπνοια στις καταθέσεις των γιατρών», δήλωσε ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη

Στην εξέταση του Ανδρέα Ηλιάδη με τις ερωτήσεις που έθετε ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, αναφέρθηκε μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Αρχικά, ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη έκανε λόγο για απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των στοιχείων που έδωσε ο κ. Ηλιαδης με αυτά που είχε καταθέσει ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Οι αναφορές του κυρίου Ηλιάδη για τις συνέπειες της χορήγησης κεταμίνης θεωρητικά και βιβλιογραφικά είναι σε απόλυτη σύμπνοια με την κατάθεση που έχει δώσει ο κ. Χασαπόπουλος με τις διαπιστώσεις που έκανε όταν μπήκε στον θάλαμο της Τζωρτζίνας», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Δριμύς ήταν όσον αφορά στις σαφείς υπόνοιες του Αλέξη Κούγια ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας πρόκειται για ιατρικό λάθος: «Για πρώτη φορά πήρε σάρκα και οστά μέσα στο ακροατήριο αυτό αυτό που έχει υπονοήσει και σε άλλα σημεία η υπεράσπιση, ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ένα ιατρικό λάθος που οδήγησε την Τζωρτζίνα στο θάνατο και στη συνέχεια διάφοροι γιατροί, νοσηλευτές, η ανάκριση κτλ. έχουν συνεννοηθεί όλοι μαζί προκειμένου να καταστήσουν ένοχη την κατηγορούμενη, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν κάποιοι γιατροί. Αυτό το ακούσαμε για πρώτη φορά σήμερα για πρώτη φορά να διατυπώνεται από την υπεράσπιση που το προηγούμενο διάστημα είχε μόνο υπονοηθεί».

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην εκτενή αναφορά του συνδρόμου Μινχάουζεν και την ένταση που υπήρχε μεταξύ των κ.κ. Ηλιάδη και Κούγια για το θέμα τονίζοντας ότι πρέπει να εστιάσουν κυρίως στα πραγματικά περιστατικά. «Ο κ. Ηλιάδης στην κατάθεσή του στην ανάκριση έχει δώσει ιδιαίτερη έκταση στο ζήτημα στο θέμα του συνδρόμου Μινχάουζεν.

Είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν τα γεγονότα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο δικαστήριο μία πεποίθηση για το αν η κατηγορούμενη έπασχε ή πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν, ωστόσο θέλω να τονίσω ότι τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία θα οδηγήσουν το δικαστήριο σε μία καταδικαστική -κατά τη γνώμη μας κρίση- δεν αφορούν ευθέως στο σύνδρομο Μινχάουζεν γιατί αρκείται στην απόδειξη πραγματικών περιστατικών.

Δηλαδή αν το σύνδρομο Μινχάουζεν για οποιονδήποτε λόγο αποδειχθεί ή δεν αποδειχθεί, τα πραγματικά περιστατικά που μας αφορούν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την τετελεσμένη ανθρωποκτονία -εν συνέχεια που θα περάσουμε στην πορεία με τους επόμενους μάρτυρες- δεν αφορούν ευθέως στο σύνδρομο αυτό. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί και το σύνδρομο Μινχάουζεν προσωπικά μας καλύπτουν».

Η ειδοποίηση των γιατρών και η ανάνηψη της Τζωρτζίνας

Ο χρόνος που ειδοποιήθηκαν οι γιατροί και ο χρόνος ανάνηψης της μικρής Τζωρτζίνας αποτέλεσαν κεντρικό σημείο της κατάθεσης του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο. Ο κ. Γεωργακόπουλος υποστηρίζει ότι υπήρξε καθυστέρηση της κατηγορουμένης στην ενημέρωση των γιατρών.

«Ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα είναι σε ποιο χρόνο ενημερώθηκαν οι γιατροί σε σχέση με το χρόνο που συνέβη η ανακοπή. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτούς τους δύο χρόνους. Δεν μπορούμε να βγάλουμε εναργώς ένα συμπέρασμα για το πόσο άμεσα επενέβησαν οι γιατροί για την ΚΑΡΠΑ, από την στιγμή που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε ακριβώς έγινε η ανακοπή.

Προφανώς υπήρξε μία καθυστέρηση της κατηγορουμένης στην ενημέρωση των γιατρών. Οι χρόνοι που έχει αναφέρει ο κύριος Χασαπόπουλος σε συνδυασμό με τις καταθέσεις των άλλων γιατρών είχαν εκείνη την ημέρα εφημερίας στο Καραμανδάνειο όλοι έχουν αναφέρει ότι ήταν μία άμεση προσέλευση στο θάλαμο της Τζωρτζίνας προκειμένου να γίνει αναζωογόνηση».

Όσον αφορά στον εντολέα του, Μάνο Δασκαλάκη, ο δικηγόρος του αναφέρει ότι είναι σταθερός σε αυτά που έχει καταθέσει και ενημερώνεται διαρκώς για τις καταθέσεις των υπολοίπων. «Ενημερώνεται διαρκώς ήταν και σήμερα παρών στο ακροατήριο για να ακούσει την κατάθεση του κυρίου Ηλιάδη και ενημερώνεται διαρκώς ακόμα και για συνεδριάσεις που δεν είναι παρών για τα πάντα δεν έχει αλλάξει η στάση του στο οτιδήποτε».

Ο κ. Γεωργακόπουλος εστίασε και στο θέμα των μεταμοσχεύσεων: «Το θέμα των μεταμοσχεύσεων άνοιξε άτυχα γιατί το ζήτημα της δωρεάς οργάνων είναι ένας ιερός θεσμός και υπόνοιες που αφέθηκαν εις βάρος του κυρίου Ηλιάδη στην προηγούμενη δικάσιμο… Δεν θέλω να το σχολιάσω αλλά είναι χέρι μιας στήριξης ο κύριος Ηλιάδης, ακόμα και παρέμβαση του υπουργού είχαμε, που καλό είναι να μην θίγονται μόνο και μόνο για μία υπερασπιστική λογική τέτοιου είδους θεσμοί και να αφήνονται υπόνοιες».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version